Начало Водещи Израел представи планове за нова фаза на войната в Газа

Израел представи планове за нова фаза на войната в Газа

79
Пушек се вдига над ивицата Газа след израелска бомбардировка 3 декември 2023 г
Войната в Газа продължава
снимка: АП/БТА

Плановете на ръководителя на израелското министерство на отбраната Йоав Галант за следващия етап от войната в Газа бяха представени днес. Те предвиждат по-целенасочен подход в северната част на анклава и продължаване на преследването на лидери на „Хамас“ на юг, съобщи БТА.

Това разкритие идва в момент, в който израелските сили изтеглят части от Газа, за да възможно най-много резервисти могат да продължат с обикновените си дейности. В същото време международната общественост налага все по-голям натиск върху Израел да престане с интензивните военни операции.

„Ще преминем към нов боен подход в северната част на ивицата Газа, който отговаря на военните постижения на терен“, се казва в официалното изявление на израелското военно ведомство.

Операциите включват щурмове и домуски, разрушаване на тунели, въздушни и наземни удари, както и специални действия.

Израелските сили ще продължат с усилията си да унищожат лидерите на „Хамас“ и да освободят израелски заложници в Южна Газа „доколкото е необходимо“, се посочва в изявлението. В момента в този регион живее голяма част от 2,3-милионното население на обсадения анклав, като повечето хора са настанени в палатки и други временни сгради.

Веднага след края на войната „Хамас“ няма да контролира повече Газа. „Жителите на Газа са палестинци и поради това ще бъдат управлявани от палестински власти, като няма вражески действия или заплахи към Израел“, се казва в текста.

Израел ще си запази възможността да предприема действия, но няма да има цивилно присъствие в Газа, допълва канцеларията на Галант.

Още международни новини – четете тук

предишна статияСлънчево с леко захлаждане ще бъде времето днес
следваща статияКои са най-разпространените имена в България?