Начало Новини Износът от Китай през март спада със 7,5 на сто, а вносът...

Износът от Китай през март спада със 7,5 на сто, а вносът – с 1,9 на сто

24
Износът от Китай през март спада със 7,5 на сто, а вносът - с 1,9 на сто

Износът, реализиран от Китай през март, е намалял рязко на фона на понижение и на вноса. Това сочат официалните данни на китайските митнически власти, цитирани от Ройтерс.

Тези резултати отразяват трудната задача, пред която са изправени управляващите в Пекин, които се опитват да стабилизират икономиката на страната, отбелязва агенцията. 

Китайският износ е спаднал с 7,5 на сто на годишна основа (спрямо март 2023 г.) през миналия месец, което представлява най-значителното му понижение от август 2023 г. През предходните два месеца – януари и февруари 2024 г., е регистриран ръст от 7,1 на сто на експорта от Китай.

Вносът в азиатската страна през март 2024 г. също се е понижил – с 1,9 на сто на годишна основа, след като бележи ръст от 3,5 на сто през първите два месеца на тази година. 

На този фон правителството на Китай планира да емитира дългосрочни облигации в размер на 1 трилион юана (138.16 милиарда долара). Предвижда се с тези средства да бъдат подкрепени ключови сектори от икономиката на страната. 

В опит да съживи потребителското търсене, през миналия месец кабинетът в Пекин одобри план, насочен към мащабно обновяване на производственото оборудване и към стимулиране на продажбите на стоки, припомня Ройтерс. 

предишна статияФранция съветва гражданите си да не пътуват до Иран, Ливан, Израел и палестинските територии
следваща статияДоскорошен съюзник на Орбан се изправя срещу него на евроизборите