Начало Свят Доскорошен съюзник на Орбан се изправя срещу него на евроизборите

Доскорошен съюзник на Орбан се изправя срещу него на евроизборите

29
Петер Мадяр
Снимка: БТА

Известният съюзник на унгарският премиер Виктор Орбан – Петер Мадяр, снощи създаде собствена партия с цел да участва в предстоящите избори за Европейски парламент през юни. Това ще бъде изпитание за неговата готовност да предизвика националистическия лидер, съобщи агенция Ройтерс.

Мадяр влезе в унгарската политика през февруари, като обвини правителството в корупция и централизирана пропаганда. Сътрудниците на Орбан отхвърлиха обвиненията му.

През март той публикува запис на разговор с бившата си съпруга и бивш правосъден министър на Унгария, което разкри опити за намеса в случаи на корупция от страна на сътрудници на Орбан.

Скандалното разкритие доведе до големи протести в страната и порази правителството на Орбан, което вече беше разклатено от други скандали. Според социологически проучвания, Мадяр може да спечели около 13% от гласовете на изборите, докато подкрепата за партията на Орбан остава стабилна.

Мадяр, който ръководеше партията „Тиса“ (Tisztelet es Szabadsag – „Уважение и свобода“), планира национално турне преди изборите, като намерава да посети от шест до осем града на ден.

По време на последния си митинг политикът заяви, че иска да върне Унгария към демокрацията и подкрепя реформи в здравеопазването и образованието. Той също така потвърди готовността си за сътрудничество с Европейския съюз.

Мадяр обяви, че ще бъде лидер на списъка на партията си за европейските избори, но няма да заеме място в Европейския парламент, предпочитайки да остане в Унгария и да се бори срещу правителството. Ако партията му спечели места на изборите, членовете ѝ ще се присъединят към групата на Европейската народна партия, сподели той по време на интервю за телевизия АТВ.

Още новини от света – четете тук