Начало Новини Износът на Германия расте през март

Износът на Германия расте през март

54
Износът на Германия расте през март

Германският износ се е увеличил през март в сравнение с предходния месец, но за цялото първо тримесечие на годината отчита спад, показват данни на Федералната статистическа служба „Дестатис“ (Destatis), предаде ДПА. Спрямо февруари износът на най-голямата европейска икономика е нараснал с 0,9 на сто, като възлиза на 134,1 млрд, евро, което е с 1,2 на сто над равнището от март 2023 г.

От януари до март 2024 г. са изнесени стоки, произведени в Германия, на обща стойност 402,2 млрд. евро (422 млрд. долара). Това е с 1,1 на сто по-малко спрямо същия период на миналата година, се посочва още в официалните статистически данни. 

Търговията със страните партньори от Европейския съюз е намаляла с 0,6 на сто през за първото тримесечие.

По-голямата част от германския износ през март бе насочена към САЩ, но търговията с партньори от ЕС също нараства, допълва ДПА.

Неотдавнашното увеличение на износа, заедно с нарастващите инвестиции в строителството, беше причината германската икономика като цяло да започне настоящата година с лек растеж, заявиха от службата.

През март са внесени стоки на обща стойност 111,9 млрд. евро, което е с 0,3 на сто повече от февруари, но с 3,0 на сто по-малко спрямо същия  на миналата година.

Според статическата служба вносът в Германия е на обща стойност 331,8 млрд. евро през първите три месеца – спад от 6,6 на сто в сравнение със същия период на миналата година.