Начало България ГЕРБ отиват на евроизбори без Габриел, Кирил Петков води листата на ПП-ДБ...

ГЕРБ отиват на евроизбори без Габриел, Кирил Петков води листата на ПП-ДБ в Перник

84
Бойко Борисов и Кирил Петков
Бойко Борисов и Кирил Петков
Снимка: Булфото архив

ГЕРБ-СДС представи листите си за предстоящите евроизбори в ЦИК. Водещ на листата е бившият председател на 49-то Народно събрание Росен Желязков.

Останалите позиции в листата са заети от евродепутатите, като следните лица: Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева Майдел. Бившият евродепутат Асим Адемов е на седмото място в листата.

Главният секретар на СДС Илия Лазаров е на шестото място в листата.

Известно е, че бившите и настоящите еврокомисари Мария Габриел и Илиана Иванова няма да участват като кандидати за евродепутати.

Листата не включва досегашния евродепутат от ГЕРБ-СДС Александър Йорданов.

Росен Желязков е водещ както на листата, така и в Благоевград, и ще определи кое от двете парламента – българският или европейският, ще избере след изборите, по думите му, цитирани от БНР.

„Двете листи ще бъдат представени достойно – целта е развитие и процъветане на страната. Нашата амбиция е България да бъде не просто лидер на Балканите, а с най-успешно БВП по покупателна способност на населението“, коментира Росен Желязков.

Според него няма нищо необичайно в ръководенето на евролистата в директна конкуренция с друг бивш председател на Народното събрание, Никола Минчев от ПП-ДБ.

„Няма мажоритарни елементи в изборите, фокусираме се върху нашите политики – ясен политически подход и лидерство, стабилно политическо управление в България. Когато дойде времето за коалиционно управление, защото друго е невъзможно – ще се търси електоралната тежест и ясна коалиционна култура, нещо, което предишният кабинет не постигна“, каза той.

Съобщено е, че за парламентарните избори в България ГЕРБ-СДС издига Йорданка Фандъкова, която ще бъде на второ място в листата за 25-и многомандатен избирателен район-София след водещия на ГЕРБ Бойко Борисов.

Ваня Григорова ще ръководи листите на „Солидарна България“ за европейските избори и в 25 МИР – София в битката за националния парламент.

Днес формацията регистрира листите си в ЦИК и в районните избирателни комисии.

„Считаме, че трябва да покажем единство и синхронизация между политиката, която ще водим на национално ниво, и тази на европейско ниво. Резултатите в София показват, че „Синя София“ не е толкова синя, колкото се предполага, и електоратът на БСП не може да бъде считан за само на БСП“, заяви Григорова.

Лидери на листите в 24 МИР – София ще бъдат историкът доц. Александър Сивилов, а в 23 МИР – лидерът на „Изправи се. БГ“ Мая Манолова. Тя изрази ясното си мнение, че ако влязат в следващия парламент, „Солидарна България“ няма да прави договорки с партиите, които са били част от управлението до този момент.

Кирил Петков е на чело на листата в Перник на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Първият от предишните два избора – за 48-то и 49-то Народно събрание, Бойко Рашков, е на второ място, но запазва възможността си за участие в парламента, тъй като Петков е водещ както в Перник, така и в София.

Асен Василев ръководи листата в Пловдив и Хасково. Христо Петров-Ицо Хазарта отново е водещ в 25 МИР в София, където обикновено се водят силни лидерски битки.

Бившият премиер Николай Денков също води листите в два многомандатни избирателни района – 2 МИР Бургас и 30 МИР Шумен. Богдан Богданов е на ръководна позиция и в 15 МИР Плевен и 17 МИР Пловдив – област.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов е на чело на листата в 24 МИР София.

Листата на ПП-ДБ в 25 МИР София, където обикновено се водят лидерски битки, се ръководи от рапъра Христо Петров, по-популярен като Ицо Хазарта.

В евролистата водещ на ПП-ДБ е Никола Минчев. На второ място е Стефан Тафров, следван от Даниел Лорер. Лорер не само е кандидат за евродепутат, но и ръководи листата за народни представители в 3 МИР Варна.

В листата на коалицията са включени осем кандидат-депутати, които бяха регистрирани в РИК тази сутрин.

Ивайло Вълчев е лидер на листата на ИТН за европейските избори.

Сценаристът Ивайло Вълчев води листата на ИТН за европейските избори. Втори е имунологът проф. Андрей Чорбанов. Кандидатите за Европейския парламент на партията бяха регистрирани днес в ЦИК.

Вълчев обяви, че искат да се присъединят към европейските консерватори. Вълчев и Чорбанов са ръководители на по две листи и в изборите за национален парламент. Вълчев – в Бургас и в 24 МИР София град, Чорбанов – във Велико Търново и Пазарджик.

ДПС регистрира листите с кандидати за народни представители и представители в ЕП на Деня на храбростта – 6 май.

Делян Пеевски води листите на ДПС в Кърджали и Благоевград. На чело на листата за Европейския парламент е Джевдет Чакъров. След тях са действащите евродепутати Илхан Кючюк и Искра Михайлова, които са заместник-председатели на ДПС. Журналистката Елена Йончева е на пето място.

Още новини от деня – четете тук