Начало България Изложба „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ ...

Изложба „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ Можем да се изправим срещу бъдещи предизвикателства и заплахи пред сигурността с общи усилия, каза заместник областният управител на Видин Ани Арутюнян

39
Изложба „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“
                                                                                                Можем да се изправим срещу бъдещи предизвикателства и заплахи пред сигурността с общи усилия, каза заместник областният управител на Видин Ани Арутюнян

Можем да се изправим срещу бъдещи предизвикателства и заплахи пред сигурността с общи усилия. Това каза заместник областният управител на област Видин Ани Арутюнян по време на откриването на изложбата по инициатива на БТА „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“.

По думите ѝ за 20 години, които са повече от смяна на поколение, България успя да се възползва от най-голямото преимущество, което осигурява членството в Алианса –  сигурността. През този период българските въоръжени сили са получили сериозна подкрепа от съюзниците. България успя да затвърди тясното сътрудничество с Румъния, Гърция и Турция, което спомага за заздравяване на регионалната сигурност в Югоизточна Европа, допълни тя. И добави, че сигурността е винаги необходима, но рядко държиш на нея в мирно време.

Заместник-председателят на Областния съвет на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Огнян Петров заяви, че НАТО е съюз, който е необходим за България. Този военен съюз гарантира нашата сигурност и стабилно развитие. Като бивш офицер от Българската армия и от системата на МВР смея да твърдя, че това е едно от позитивно решение, каза Петров. 

За държава с мащабите на България е от изключителна важност участието в колективни системи за сигурност и отбрана, които да гарантират нейната териториална цялост, защита и реализация на националните ѝ интереси, каза по-рано Александър Русев – запасен офицер от Военновъздушните сили и секретар на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва във Видин. С членството на нашата страна в НАТО започна и процесът на модернизация на Българската армия и нейните въоръжени сили с възможностите, които Алиансът предоставя. Държавата ни също има своя принос в отбранителните способности на Северноатлантическия пакт с легендарния боен дух и вековни традиции във военното дело на нашия народ. Това, което следва да помнят и да съблюдават поколенията, е, че всъщност военнополитическите съюзи от всякакво естество трябва да гарантират мира в света, уточни Русев. 

Изложбата „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ бе официално открита в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в София и в 35 национални пресклуба в страната и чужбина. Експозицията, посветена на 75-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) и 20 години от присъединяването на Република България към НАТО, разкрива в кадри и документи ключови исторически моменти, съхранени в архивния фонд на БТА. 

предишна статияИлиян Василев: ГЕРБ плаща на Рая Назарян да защитава Делян Добрев
следваща статияРумъния съобщи, че е открила части от дрон близо до границата с Украйна