Начало Водещи Изкуствен интелект открива детски болести като лекар

Изкуствен интелект открива детски болести като лекар

1721
робот

Програма за изкуствен интелект (AI), разработена в Китай, комбинираща резултати от тестове, здравни досиета и дори ръкописни бележки, диагностицира детски болести точно както лекарите, заявиха изследователи.

От грип и астма до животозастрашаваща пневмония и менингит, системата последователно напасва данни или замества педиатри за спешна медицинска помощ, съобщават те в Нейчър Медсин.

Десетки проучвания през последните месеци показват как системата извършва революция в откриването на заболявания, включително рак, генетични нарушения и болестта на Алцхаймер.

AI-базираната технология действа по начин, подобен на хората, но има практически неограничен капацитет за обработка и съхранение на данни, съобщава АФП.

„Вярвам, че ще може да изпълнява повечето от длъжностите на лекарите,“ казва авторът на програмата Кан Занг, изследовател от Калифорнийския университет в Сан Диего.

„Но AI никога няма да замени лекаря“, добави той, сравнявайки връзката между тях с безпилотен автомобил, оставащ под надзора на човешки шофьор.

„Това просто ще позволи на лекарите да работят по-добре за по-малко време и при по-ниски разходи.“

Новата технология може да имитира човешки педиатър, за да интерпретира и интегрира всички видове медицински данни – оплаквания на пациентите, медицинска история, кръвни и образни тестове – за да постави диагноза.

Системата може лесно да бъде прехвърлена на други езици и настройки.

Програмата диагностицира респираторни инфекции и синузит – обща инфекция на синусите – с 95% точност.

Още по-изненадващо, ксподеля Занг, го направи и с по-рядко срещани заболявания: остра астма (97%), бактериален менингит и варицела (93%) и мононуклеоза (90%).

И всичко това технологията извършва за отрицателно време.

Експертите, които не участват в изследването, твърдят, че изследването е още едно доказателство за разширяващата се роля на AI в медицината.

„Системата има потенциал да подобри здравеопазването, като подпомага медицинския служител при бързите и точни диагнози“, казва Дюк Фам, професор по инженерство в университета в Бирмингам. „Резултатите показват, че тя работи по-добре от младшите лекари. Но това няма да замени старшите“, добави той.

Машинното обучение – което формира общи правила от конкретни примери за обучение – „не може да гарантира 100% правилни резултати, без значение колко примери за обучение използва“.

AI-съоръжения за диагностика изобилстват.

Метод, разкрит миналия месец в Съединените щати за откриване на лезии, които могат да доведат до рак на маточната шийка, е открил предракови клетки с 91% точност, в сравнение с 69% при физически изследвания, извършени от лекари и 71% в конвенционални лабораторни изследвания.

предишна статияГлобалният спад на насекомите застрашава света
следваща статия„Историята с Даяна се повтаря“: Джордж Клуни се притеснява за Меган Маркъл