Депутатите ще гласуват утре кабинета

Държавният глава Румен Радев е издал указ за гласуването на предложения от ПП-ДБ кабинет, а председателят на Народното събрание насрочи извънредно заседание за утре.

„На основание на член 99, ал. 4 от Конституцията на Република България, предлагам на 49 Народно събрание да избере Николай Денков Денков за министър-председател на Република България“, се казва съобщението, като е посочено, че указът е издаден днес, 5 юни 2023 г.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента на 6 юни 2023 г. от 13.00 часа. Разпореждането е на основание чл. 78, т.1 от Конституцията.

В дневния ред са включени три точки – избиране на министър-председател, приемане на структура на Министерски съвет и избиране на Министерски съвет на Република България.

„Процедурата е позната – представя се кандидатът за министър-председател, а той представя кандидатите за министри и структурата на кабинета“, каза Желязков. По думите му кандидат-премиерът може да направи политическо обръщение и декларация или да представи приоритетите на управлението, след което има възможност за дебат и се провеждат гласуванията – за министър-председател, за структура на кабинет и за персоналния състав, уточни Желязков.

На въпрос дали е оптимист, че редовният кабинет ще бъде подкрепен в пленарната зала, председателят на Народното събрание заяви, че има заявено политическо мнозинство. Желязков изрази надежда, че бъдещото редовно правителство ще бъде по-успешно от последното такова през последните две години.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

предишна статияДнес „Продължаваме промяната“ връща мандата неизпълнен
следваща статияМъж в расо щурмува Президентството. Крещи „Анатема!“