Марк Зукърбърг
Марк Зукърбърг

Откривателят и изпълнителен директор на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг написа отговор за имейлите, показващи, как от социалната мрежа предлагат на „Нетфликс“ и други популярни приложения преференциален достъп до личните данни на потребителите, въпреки че компанията затегна своите правила за лични данни.

Британската парламентарна комисия, която разследва дали гигантът е манипулирал резултатите от изборите, публикува 250 стр. документи на компанията.

Според тях мениджърите са имали разговори с големи компании като „Нетфликс“ да им дават преференциално достъп до данните на потребителите. Зукърбърг участва в една от тези дискусии от 2012 г., в която той продава информацията на разработчиците.

Имейлите се появиха по време на дело срещу „Фейсбук“ в Калифорния заведено от американските разработчици „Six4Three“, след което са били запечатани от съда, но са били взети миналия месец от парламентарната комисия чрез досега неизползвана процедура.

Зукърбърг каза, че пише този отговор, за да не може имейлите „погрешно да представят действията и мотивите“ му.

„Като всяка организация, ние имаме много вътрешна комуникация и хората представят различни идеи – заяви Зукърбърг в съобщение публикувано във „Фейсбук – В крайна сметка се спряхме на модел, който да продължи да дава безплатно платформата на разработчици и те могат да решат дали да купят реклами, ако искат.“

Зукърбърг поясни, че това е различно от продаването на данните на хората и заяви, че „ние никога не подаваме данните на когото и да било.“

предишна статияЕвропа е заплашена от суша
следваща статияТъмносин диамант бе продаден за 18.3 мил. долара на търг за редки бижута