Начало България Зелена библиотека: Момичетата обичат да четат за принцеси, а момчетата – за...

Зелена библиотека: Момичетата обичат да четат за принцеси, а момчетата – за животни

1083
Зелена Библиотека

Продължава кампанията на Столична библиотека по парковете на София. Този уикенд щандът със „Зелена библиотека“ е в парка пред паметника на Съветската армия.

„Равносметката от тазгодишната кампания е много добра. Въпреки че библиотеката до 15 август не работеше с читатели заради мащабния ремонт на площад „Славейков“, много деца и възрастни се възползваха от открития щанд в парковете“, коментира Нели Буневска, началник сектор „Естествени, технически и обществени науки” в Столична библиотека. Въпреки ремонта, за няколко дни 2000 нови читатели са записани и над 170 хиляди раздадени книги, похвали се тя.

Нели Буневска отбеляза още, че най-малките читатели предпочитат да рисуват, а възрастните предпочитат в парка да си вземат художествена литература. „Момиченцата обичат да четат за принцеси, а момчетата – за животни“. В рамките на кампанията участват български поети и художници.

Кампанията „Зелена библиотека“ се провежда за четвърта поредна година. Всеки читател от 10:00 до 14:00 часа може да вземе от щанда любима книга и да я прочете, седнал на полянката в парка. Тази година броят на парковете е увеличен. На 19 август щандът с книгите ще бъде в парк „Заимов“, на 26 август в „Св. Троица“, а през септември – в „Западен парк“ и „Люлин“.

Кампанията се радва на изключителен интерес. В четири парка “Зелена библиотека“ е посетена от над 2000 души, като от тях 800 са взели книга. „Тази година имаме и много важна инициатива „Сподели книга“ – софиянци носят книга и взимат друга. След това може да се върне или при нас в парка, или в сградата на Столична библиотека, а може да я запазят и за себе си, тъй като книгите, които даряваме и тези на софиянци са безплатни“, разказа директорът на библиотеката Юлия Цинзова.

предишна статияВъв вторник пускат ремонтирания бул. „Христофор Колумб“
следваща статияСедмият генерален секретар на ООН почина