Начало Здраве Защо яйцата са нужни в ежедневното хранене

Защо яйцата са нужни в ежедневното хранене

826

Ако всяка сутрин консумирате яйца за закуска, ще донесете на организма си двойна полза. Първо, яйцата са един от най-добрите избори за старт на деня и второ – те са извор на младостта, пише Bodytime. Консумацията на дори едно яйце дневно доказано подобрява скелетната мускулатура и предпазва организма от някои болести, които са рискови при по-голяма възраст на хората.

Яйцата са много полезни за здравето и са в състояние да намалят риска от някои заболявания. А с процеса на стареене се появяват и капаните на опасността от сърдечни заболявания и слепота, които могат да бъдат избегнати, ако редовно консумираме яйца.

Те са богати на съединения, които понижават лошия холестерол и предотвратяват загубата на важни протеини в организма. Като изключително добър източник на протеини, както и на различни други хранителни вещества, яйцата са важна храна за всеки човек, тъй като предоставят всички основни аминокиселини, осигуряват и няколко витамини и минерали, включително витамин А, рибофлавин, фолиева киселина, витамин В6, витамин В12, холин, желязо, калций, фосфор и калий.

В яйцата се съдържа също и холин, който е важен хранителен елемент за развитието на мозъка. Изключително важен е и при бременни и кърмещи жени, защото осигурява здравословно развитие на мозъка на плода.

Витаминозната бомба на яйцата представлява жълтъкът, защото в него се съдържа цялото количество на витамин А, D и Е.

Яйцето е една от малкото естествени храни, които съдържат витамин D.

За сведение, един голям яйчен жълтък съдържа около 60 калории, а яйчният белтък съдържа около 15 калории. Голям жълтък съдържа повече от две трети от препоръчваната дневна доза от 300 мг холестерол.

предишна статияГришо, Ноле и още звезди се включват в благотворително събитие
следваща статияAmazon ще похарчат един милиард за сериала по „Властелинът на пръстените”