Начало Здраве Защо скърцането със зъби е опасно и 7 идеи как да го...

Защо скърцането със зъби е опасно и 7 идеи как да го спрете

2512
бруксизъм

Чудите се защо се събуждате със схваната челюст или главоболие всяка сутрин. Вероятно, докато се спели, сте скърцали силно със зъбите. Това състояние, известно като бруксизъм, неотдавна беше свързано с друго неприятно състояние, наречено сънна апнея. Това се случва, когато мускулите на гърлото се отпуснат през нощта и блокират дихателните пътища, прекъсвайки дишането.

Ако и вие страдате от това състояние, предлагаме ви 7 неща, които могат да ви помогнат да получите по-здрав сън и по-здрави зъби.

Какво е бруксизъм?

Това е парафункционална дейност на зъбите, което означава, че това не е типичната им функция. И все пак много хора (8-31% от общото население) страдат от това.

С термина бруксизъм се означава състояние, при което човек притиска и стърже зъбите си едни в други, без това да е свързано с техни функции като хранене или говор, пише Zdrave.to.

Оставено нетретирано, състоянието може да доведе до изтъркване на емайла и болезнена чувствителност на зъбите, болки в челюстните мускули, главоболие и др. Особено бързо износване зъбите, бруксизмът ги предразполага към напуквания, развиване на дълбоки кариеси и повреждане на поставени мостове, пломби и коронки. Ето защо се препоръчва лечение на това състояние.

1. Избягвайте кофеина и алкохола.

Първата много проста мярка, която можете да предприемете, е фиксирането на вашата диета. Това, което ядем, засяга всички аспекти на нашето благополучие – а зъбите не са изключение.

Кофеинът е добре известен стимулант, към който всички се обръщаме, когато е необходимо. Но трябва да опитате да намалите количеството кафе и енергийни напитки, тъй като те съдържат високи количества кофеин. Ако ги пиете често, вие сте прекалено развълнувани и активни през деня, а също така ви е по -трудно да се отпуснете и да заспите, когато е време за лягане.

Същото важи и за алкохола, но причинява на тялото ви различна реакция. Алкохолът може да ускори заспиването ви, но също така е възможно и сънят ви да е по-неспокоен и лек.

2. Намалете нивата на стрес в живота си.

Стресът е често срещана причина за бруксизма – това ви кара да се чувствате нервни през деня и неспокойни през нощта. Първо трябва да помислите какво внася стрес в живота ви (хора, неща и събития) и след това да излезете с ефективен план как да се отървете от тези неща.

Можете също така да фиксирате графика си и да се опитате да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден. Не забравяйте за здравословна диета – бързата храна, газирани напитки и много сладкиши причиняват кариес. Сурови плодове, зеленчуци, ядки и плодове са добри както за вас, така и за зъбите си.

3. Престанете да дъвчете неща, които не са храна.

Това е навик, която много от нас са имали в детството, но някои възрастни все още го правят. Дъвченето на молив, писалка или всякакъв друг вид нехранителни продукти води до появата на повече бактерии в устата. Този навик е пряко свързан със скърцането на зъбите.

Ако не можете да спрете дъвченето на различни неща напълно, опитайте да подмамите мозъка си, като направите промяна. Вместо химикалки и моливи, дъвчете дъвки, бонбони и други леки храни.

4. Включете калций и магнезий във вашата диета.

Скърцането на зъбите също може да означава, че ви липсват някои добавки. Със сигурност трябва първо да направите някои тестове и да видите дали това е вярно. Ако това е така, и вашите нива на калций и магнезий са твърде ниски, започнете да ги приемате. Тези елементи са важни за мускулната функция и здравето на нервната система. Ако страдате от болки в гърдите и през нощта, тези добавки ще ви помогнат.

5. Обърнете внимание на захапката.

Ето една идея: обърнете внимание на това как се държи челюстта и зъбите ви през деня. По-късно ще забележите, че живеят собствен живот!

Несъзнателното стискане често се случва, когато мислите твърде усилено или сте много дълбоко ангажирани с някаква дейност. Може да не забележите това, но челюстта ви е напрегната и зъбите ви скърцат в такива моменти. Отпуснете челюстта и зъбите си и преместете долната челюст наляво и надясно, за да я „изработите“.

6. Отпуснете се правилно преди леглото.

Ако нощният бруксизъм е ваш проблем, тогава първата ви задача е да се отпуснете, преди да заспите. Колкото по-спокоен сте, толкова по-голям е шансът, че ще имате здрав сън, без да скърцате със зъби.

Различни неща работят за различните хора. Опитайте да пиете успокояващ билков чай преди леглото (например лайка). Също така опитайте да масажирате врата, раменете и лицето си. Това ще помогне на ума и вашето тяло да се отпуснет със сигурност.

7. Сложете предпазител на зъбите.

Ако смятате, че не се справяте добре с проблема със зъбното скърцане, отидете на лекар! Но ако редовно посещавате зъболекар, той ще забележи промени в зъбите ви и ще ви посъветва да вземете мерки, ако има проблем. Най-вероятно, зъболекарят ще препоръча да използвате предпазител, който ще предотврати скърцането със зъби и причиняването на вреди.

За разлика от косата, зъбите няма да пораснат отново, ако нещо им се случи. Ето защо сериозното поддържане на устната кухина е от решаващо значение.

предишна статияМетрото в Ню Йорк спря заради кози на релсите
следваща статия10 неща от гардероба, които никога няма да излязат от мода (СНИМКИ)