Начало Свят Защо ни се доспива зад волана? Ето каква е причината

Защо ни се доспива зад волана? Ето каква е причината

1425
Специалисти от Кралския технологичен университет в Мелбърн, Австралия, смятат, че основната причина да ни се доспива зад волана е естес

Специалисти от Кралския технологичен университет в Мелбърн, Австралия, смятат, че основната причина да ни се доспива зад волана е естествена нискочестотна вибрация, съобщава Automedia.

Учените провели изследване с участието на 15 доброволци, които трябвало да седят в в специален автомобилен симулатор, който имитира монотонно движение по двулентов път. Някои от тях били подложени на нискочестотни вибрации (4-7 херца), а други – не. По време на тестовете изследователите следили ритъма на сърцето им.

В резултат на проведения експеримент учените установили, че изложените на вибрации започнали да се прозяват вече на 15-ата минута, да проявяват сънливост и загуба на внимание. След 30 минути степента на сънливост и умора била още по-голяма, а след час ритъмът на сърцето показал, че изследваните вече започнали да заспиват.

Учените също така отбелязали, че поради умората, причинена от такива вибрации, на изследваните субекти им било психически и физически по-трудни да изпълняват прости умствени задачи. В същото време вибрациите на други честоти предизвикали противоположен ефект и направили хората по-бодри и весели.

предишна статияНовият албум на Дрейк стана първият с един милиард стриймвания за седмица
следваща статияТези четири здравословни проблема могат лесно да бъдат излекувани от… банани