Начало Водещи Защо министърът на отбраната Тодор Тагарев стана „опасен“

Защо министърът на отбраната Тодор Тагарев стана „опасен“

184
Тодор Тагарев
Тодор Тагарев. Снимка: БТА

Възможно е Тодор Тагарев да бъде целят на остри критики от страна на пет партии, но според експерти това може да се дължи на изпълнението му на евроатлантическия курс, който е в съответствие с документите на страната. Въпреки това, той получава остри нападки от различни политически групи заради подкрепата си на армията, консултирането със съюзници и модернизацията, които са в подкрепа на много други политици преди него. Евродепутатът Радан Кънев изразява мнение, че атаките може да бъдат мотивирани от тези действия. Атаките идват от различните партии в описания период, и забележително е, че те са системни и се провеждат редовно. Тагарев е цел на атаки от поне три опозиционни партии в парламента – БСП, „Възраждане“ и ИТН.

Януари 2024

Ситуацията ескалира през януари с нападките срещу Тагарев от партиите, които подкрепят правителството, заради недопращането на покани за публична церемония на Българската армия. Този случай предизвика остри реакции от Делян Пеевски от ДПС, които говорят за унижение на парламента. Свободна Европа отправи въпроси към трите партии, но не получи отговори. Всичко това се случи преди премиера Николай Денков да бъде сменен от Мария Габриел.

Обясненията за острият тон към Тагарев включват контрола на проектите за модернизация на армията, ориентацията към Запада и предстоящата ротация. Радан Кънев предполага, че атаките срещу Тагарев могат да имат геополитически мотиви и може да бъдат свързани с писмото на Ахмед Доган от предишната седмица, което не споменава евроатлантическата ориентация на България. Всички тези нападки и остри коментари предполагат, че има мотиви толкова по-сложни и според бившия служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов, недоволството е необичайно, тъй като подкрепата от политиците е от съществено значение за работата на военния министър.

Да се върнем назад, да си спомним Украйна

Тодор Тагарев е на поста ви министър на отбраната от юни 2023 г. Преди това той има ясни позиции в подкрепа на Украйна и необходимата модернизация за българската армия, което може да бъде мотив за атаките от проруските партии. Предложението за Тагарев като военен министър стана въпросително дори преди да поеме длъжността си. Ратифицирането на договора за закупуването на машини за пехотата беше изложено на тежки атаки от определени партии, но все пак беше приет.

„Крайно несръчно скалъпен повод“

Последният епизод на нападките срещу Тагарев дойде във формата на обвинения, свързани с пропуск за водосвета на знамената на Българската армия по повод Богоявление – дори този инцидент е причина за острите коментари. Според Радан Кънев, този случай е спроводен само с цел да унижи Тагарев, което повдига множество въпроси за мотивите зад нападките и оставя впечатлението, че страната е разделена по този въпрос.

Още актуални коментари – четете тук

предишна статияПутин разкри: Изкарвах доста пари, като правех прозорци
следваща статияДимитър Ганев: Некоалицията ще остане, държи я важен фундамент