Начало Анализ Защо атаката на Иран срещу Израел може да се отрази зле на...

Защо атаката на Иран срещу Израел може да се отрази зле на Русия?

89
Владимир Путин и Ебрахим Раиси
Президентите на Русия и Иран Владимир Путин и Ебрахим Раиси

Атаката на Иран срещу Израел в събота е лош сценарий не само за Близкия изток, но и за войната на Русия в Украйна, тъй като се появяват нови разломи между Москва и Техеран.

Мишел Гризе, старши политически изследовател в американския мозъчен тръст RAND,  описа в коментар как един по-широк конфликт в Близкия изток може да повлияе на Русия. Коментарът беше публикуван за първи път в списание The National Interest на 11 април – само два дни преди Иран да изстреля повече от 300 дронове и ракети срещу Израел.

Статията на Гризе е по повод удара срещу посолството на Иран в Дамаск, Сирия, на 1 април. Израел не пое отговорност за него, но Иран го счете за отговорен и обеща ответни действия.

„Въпреки твърденията, че Москва печели от хаоса в Близкия изток, който отклонява  вниманието и ресурсите на Запада от Украйна, тя може да загуби много, ако конфликтът Израел-Хамас ескалира в по-широка война“, пише Гризе.

Русия се налага като военен и дипломатически играч в Близкия изток от години. Тя се възползва от нестабилността в Сирия и Либия, за да се утвърди като гарант за регионалната сигурност. Но една ескалация на конфликта в Близкия изток няма да има същия ефект, пише Гризе.

Това отчасти се дължи на заетостта на Москва с войната, която води в Украйна. Партньорството на Русия с Иран  се задълбочи през последните две години, тъй като силно санкционираната икономика на Русия става все по-изолирана. Сега Иран е важен военен доставчик за Русия. Ирански „призрачен флот“ превозва руски петрол по света от началото на войната в Украйна, поддържайки петролните приходи на Москва. А Иран е доставил хиляди дронове камикадзе „Шахед“ на Русия от началото на пълномащабната инвазия на Москва в Украйна. Те са използвани масирано с цел да се изтощи украинската противовъздушна отбрана и да се поразява инфраструктура дълбоко на украинска територия.

Ако обаче Иран се окаже въвлечен в по-широк конфликт, той няма да може да предостави същото ниво на подкрепа на Русия.

„По-широк регионален конфликт, особено ако включва пряк конфликт между Израел и Иран, би ограничил способността на Иран да продължи да служи като военен доставчик на Русия. Освен това Техеран може да поиска военна подкрепа, а Русия има ограничен капацитет да я предостави“, пише Гризе.

Групата на Г-7 вече обмисля допълнителни санкции срещу Иран след атаката срещу Израел, а това може да се прехвърли и към Русия.

„Ще обмислим допълнителни санкции срещу Иран в тясно сътрудничество с нашите партньори, по-специално върху неговите програми за дронове и ракети“, категорична беше председателя на ЕК  Урсула фон дер Лайен.

Един по-широк близкоизточен конфликт може да засили влиянието на Китай в региона за сметка на Москва.

Въпреки че Русия е заета с войната в Украйна, президентът Владимир Путин все пак успя да се позиционира като потенциален посредник на власт в Близкия изток на фона на войната между Израел и Хамас. Но планът на Путин може да се разпадне, ако войната се разпростре в региона, тъй като Пекин също се бори да получи ролята на миротворец.

„Русия ще бъде особено чувствителна към опитите на Китай да посегне на нейното влияние в Близкия изток. Особено след като Пекин успя да постигне резултати през март 2023 г., като посредничи за разведряване на отношенията между Саудитска Арабия и Иран“, пише Гризе в коментара си.

Тъй като силно санкционираната руска икономика вече зависи от Китай, тя ще бъде още по-изложена на капризите на Пекин.

В изявление в неделя руското външно министерство изрази „изключителна загриженост“ от „още една опасна ескалация“ в региона. Призовавайки за сдържаност, руското външно министерство заяви, че очаква регионалните държави „да разрешат съществуващите проблеми с политически и дипломатически средства“.

*Текстът е публикуван в Business Insider. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ

Още актуални анализи – четете тук

предишна статияМладеж пострада при катастрофа в Смолян, съобщиха от полицията
следваща статияАсен Василев: Не виждаме коалиция с ГЕРБ след изборите