избори

„Купуването на гласове на дребно е забранено, но на едно – не е.” Това е цитат от интервю на икономиста Красен Станчев за ДЕБАТИ.БГ.

И той описва най-добре случващото се през последните три месеца в България.

Случайно или не, след началото на протестите срещу правителството преди 93 дни, изведнъж в държавната хазна се намериха пари за бедните и нещастните. До преди това пенсионерите нито взимаха добавки, нито част от родителите – детски. Изобщо, хората бяха останали с впечатлението, че у нас има пари само за магистрали, тангенти, пречиствателни станции и за метрото.

Но по стечение на обстоятелствата, дясното българско правителство поде лява предизборна кампания, раздавайки щедро на всички. Който не си е поискал, той не е получил.

И ето фактите:

  • От август всички пенсионери у нас – от тези с най-ниските пенсии (респективно тези, които са имали най-нисък принос към бюджета) до тези с най-високите (които са внасяли най-големи осигуровки) – получават по 50 лева допълнително всеки месец. Мярката уж беше за срок от три месеца, за да се помогне на най-уязвимата група в условията на коронавирусната пандемия, но миналата седмица правителството реши да я удължи до изборите. Пенсионерите у нас са над 2,1 милиона. Традиционно те са едни от най-активните гласоподаватели.
  • Обсъжда се увеличаване на пенсиите с около 10% от догодина
  • Заплатите на държавната администрация скочиха с 30 на сто. Решението на кабинета бе прието през месец юли и влезе в сила от началото на август. В обществения сектор работят над 500 000 души.
  • Бяха отпуснати пари за редица болници, включително за закупуване на нови линейки, за нова апаратура. Увеличени бяха средствата за субсидии на лечебните заведения за пациенти с с инфекциозни болести, туберкулоза и неспецифични белодробни заболявания, с психични заболявания и за лечебни заведения в отдалечени и трудно достъпни райони – 17 млн. и 300 000 лв.
  • Увеличи се стойността на здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ – в размер на 126 млн. и 300 000 лв.
  • Медиците на „първа линия” получават от март досега по 1 000 лева допълнително към заплатите си.
  • Допълнителни средства бяха отпуснати по бюджета на МТСП – 122 милиона лева за допълнителни средства за личните асистенти.
  • Пари бяха дадени на туроператорите. За заведенията, книгоиздателите и производители на бира и вино бе намалено ДДС-то от 20 на 9%.
  • Увеличи се на минималния размер на дневното обезщетение за безработица от 1 октомври от 9 на 12 лева, както и срокът за изплащане – с три месеца.
  • Отпуска се помощ за родителите на деца до 14 години за времето на извънредната епидемична обстановка. Тя е в размер на една минимална работна заплата. На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск.
  • Отпада финансовия ценз за получаване на детски надбавки, тоест, всички родители на деца до 18-годишна възраст, ще получават помощи – за едно дете 40 лв., за две деца 90 лв., за три деца 135 лв. Помощта ще обхване 1 200 000 деца и ще струва 400 млн. лева на държавата
  • Родителите на ученици в 1-ви и 8-ми клас ще получават по-високи помощи – вместо 250 лева ще станат 300.
  • Мярката 60/40 или 80/20 за задържане на работниците също се поема от държавната хазна.

Това са само част от обявените от правителството мерки през последните месеци. И всеки, който чете това сега си казва: „значи можело”.

Оказва се, че държавата не е толкова бедна, колкото си мислим, щом има толкова пари за раздаване, особено в условията на „най-тежката икономическа криза”, когато БВП е намалял със 7% и се очаква да пада още.

И щом сега има пари, представяте ли си колко пари е имало през миналите години. Някои ще кажат, че тези „бонуси” идват от изтегления външен дълг. Но голяма част от мерките бяха обявени много преди да стане ясно, че държавата ще изтегли заем от 5 млрд. лева.

И логично се питаме къде са отивали парите ни досега?

Мнозина заподозряха, че това щедро „развързване на кесията” е заради нажежената политическа обстановка и предстоящите избори. И макар, че властта отрича, фактите са достатъчно показателни.

Изобщо, цялата тази ситуация подозрително много прилича на купуване на гласове на едро.

Няма ли да бъде чудесно, ако има избори всяка година в такъв случай? Така властта ще бъде ежегодно загрижена за своите граждани. Ех, колко хубаво би било…

предишна статияКоронавирус: как да се предпазим от заразяване в затворени помещения
следваща статияВалежите намаляват, леко покачване на температурите днес