Начало Водещи ЕС предупреди за търговски търкания с Лондон след Брекзит

ЕС предупреди за търговски търкания с Лондон след Брекзит

1060
Брекзит

Европейският съюз в сряда отхвърли призивите на Великобритания за напълно свободна търговия след Брекзит, заявявайки в своите дългоочаквани насоки за бъдещи връзки, че търканията са неизбежни, пише „Франс прес“.

Проектите за насоки за водене на преговорите, публикувани от президента на ЕС Доналд Туск, предупредиха, че ще има „негативни икономически последици“ в резултат на гласуването на Великобритания да напусне съюза.

Отхвърлянето идва само дни, след като британският премиер Тереза Май призова за „възможно най-широко и възможно най-дълбоко споразумение“, а финансовият й министър призова за специална сделка за Лондонското Сити.

В мерките на Туск, които сега трябва да бъдат приети от останалите 27 държави-членки, се казва, че ЕС е обвързан от самоналожените от Великобритания условия за напускане на Европейския съюз.

„Да бъдеш извън митническия съюз и единния пазар неизбежно ще доведе до търкания“, гласи проектът за насоки, с който АФП разполага. „За съжаление, това ще има отрицателни икономически последици.“

В насоките на ЕС се добавя, че „не може да има „избор по желание“ – брюкселски жаргон за получаване на свободен достъп в определени сектори, включително финансовите услуги, без задълженията и разходите за членство, включително зачитане на свободата на движение на хора от страните от ЕС.

Те не споменат конкретно призива на Лондон за неговата индустрия за финансови услуги да продължи да има свободен достъп до европейските пазари, е заявено, че в „търговията с услуги“ Великобритания ще бъде третирана като трета държава с различни правила спрямо ЕС.

Бившият полски премиер Туск се очаква официално да разкрие насоките на пресконференция в Люксембург с министър-председателя на малкото херцогство Ксавие Бетел.

Лидерите на оставашите в ЕС 27 държави трябва да одобрят плановете на срещата на върха в Брюксел на 22 март, с което ще бъде създаден шаблон за главния преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние в търговски преговори, които могат да започнат още през април.

Взаимен интерес

Мей използва речта си от миналата седмица, за да призове за сключване на споразумение между ЕС и Великобритания, което работи „по-пълно от всяко споразумение за свободна търговия навсякъде по света днес“, признавайки, че е време да се изправим пред „твърди факти“ за икономическите последици от британското шоково гласуване през 2016 за напускане.

Министърът на финансите Филип Хамънд трябва да каже на ЕС в реч по-късно в сряда, че включването на финансовите услуги във всяка търговска сделка е от „взаимен интерес“ както за Великобритания, така и за Съюза.

В ключовата си реч Хамънд ще „се обърне към скептиците, които казват, че търговската сделка, включително финансовите услуги, не може да бъде направена“, се казва в извадки от изявлението му, разпространени от неговия кабинет във вторник.

„Всяка търговска сделка, която ЕС е направил някога, е уникална“, се очаква да каже той, като посочи предварителни споразумения с Турция, Канада и Южна Корея.

Изтекъл доклад на ЕС, цитиран от в. „Гардиън“, отхвърли подобни искания, изтъкнати от Мей в речта й миналия петък като „двоен избор по желание“ и служещи повече за управлението на нейната неспокойна Консервативна партия, отколкото за правилното водене на преговори.

Твърдата позиция на ЕС е частично вдъхновена от страховете, че ако Великобритания получи сделка по поръчка, тя би могла да вдъхнови останалите 27 държави-членки да напуснат ЕС и да поискат специално отношение и към тях.

Европейският парламент, който ще има окончателното вето върху всяка сделка за Брекзит, ще публикува свои собствени искания за търговски преговори по-късно в сряда в Брюксел.

В тях ще се каже, че всяка сделка за пълна търговия ще изисква „задължителен механизъм за сближаване“ със законите на ЕС, съобщи в. „Политико“. Лондон преди това заяви, че няма да остане подчинен на съдилищата на ЕС след Брекзит.

Политическа декларация за бъдещите отношения ще бъде прикрепена към споразумението за развод между Великобритания и ЕС, което Барние иска най-късно до ноември.

Всяка действителна търговска сделка ще трябва да изчака до деня на Брекзит на 29 март 2019 г.

предишна статия„Франс прес“: Шпионските игри между Москва и Лондон не са от днес
следваща статияМитове за храната, в които все още вярваме