Начало Водещи Ердоган с видеопослание на конференцията на ДПС: България е ценен съюзник и...

Ердоган с видеопослание на конференцията на ДПС: България е ценен съюзник и приятел на Турция

64
Реджеп Ердоган
На снимката: Реджеп Тайип Ердоган

България е важен съюзник и верен приятел на Турция. Това заяви днес президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган във видеопослание по повод 11-ата Национална конференция на Движението за права и свободи (ДПС), съобщават от Дирекцията по комуникации на турското президентство.

В обръщението си турският лидер подчерта, че подчертава значителността на тесните връзки между Турция и България и че двете държави се радват на взаимно сътрудничество и приятелство.

Ердоган поздрави всички участници в конгреса и благодари за поканата за участие. Той посочи, че участието му е само по видеовръзка поради заетостта си с предстоящите на 31 март местни избори в Турция.

Нашата съседна страна, България, е ценен съюзник и надежден приятел за Турция, подчерта президентът.

Днес ДПС трябва да избере нов лидер на партията.

„Движението за права и свободи призовава за осъзнаване на ролята и добавената стойност в политиката, която предлагат коалиционните управления. Те разширяват диапазона на управленските програми, гарантират взаимен контрол на участниците и не на последно място отговарят на волята на суверена, който все по-малко вероятно ще даде доверие и власт на една партия“.Това се посочва в доклада, представен на конференцията от евродепутата и вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Илхан Кючюк.

„Демагогията и популизмът са заплаха за цивилизацията, се отчита в доклада и се посочва, че ДПС остава гарант за реализъм.

Новите партии предлагат като промяна решения на ДПС отпреди 15 и повече години, без да имат усета и експертизата за ориентация в нова среда и политическа ситуация. Това се превръща в практика, която заплашва да отклони политическия живот в България извън контекста на съвременното развитие“, се посочва още в доклада.

В него се изтъква, че безвремието на поредица служебни правителства, които управляват България точно в периода на кризи, води до тежко изоставане на страната ни в инвестирането на финансовия ресурс от европейската солидарност, изразена в Механизма за възстановяване и устойчивост и Политиката на сближаване. И в началото на 2024 година процентите на реалното изпълнение, т.е. разплатени средства, е впечатляващо нисък – 2,9% за Плана за възстановяване и устойчивост и 2,34% по оперативните програми за периода 2021-2027 година, се изтъква в документа.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

предишна статияМеглена Антонова за ДЕБАТИ: Политиката на „инжекции“ в държавната ТЕЦ не е устойчива и е нелоялна конкуренция Антонова
следваща статияИ такова чудо има – облепиха цяла кола в Пловдив с фолио и цветни листчета