почести

Кралицата на Великобритания Елизабет II за първи път в нарушение на вековните традиции раздаде почести не лично, а по пощата заради коронавируса, съобщава „Таймс“.

Намираща се в изолация в крайградската си резиденция – замъкът Уиндзор, кралицата е изпратила на 94 мъже, включително на 100-годишния Бил Алън, и на 94 жени, специално изсечени монети, изразявайки „дълбоко съжаление“ за невъзможността да се проведе самата церемония, датираща от средните векове.

Броят на избраните получатели е свързан с рождения ден на кралицата, която на 21 април ще навърши 94 години. Елизабет II отдава почести на поданиците си, както сама тя отбелязва в писмо до всеки адресат, „като едно от най-важните си задължения като суверен“.

Връчването трябваше да се извърши на Велики четвъртък, 9 април, в параклиса „Свети Георги“ в замъка Уиндзор. На церемонията кралицата по традиция връчва на всеки гост два кожени портфейла – бял със специално изсечени монети, които не са в обращение, и червен с обикновени монети на стойност 5 паунда.

„Знам, че вие, като получатели на монетите, ще бъдете също толкова силно разочаровани като мен, че церемонията няма да се състои, въпреки че ние разбираме нуждата от такова решение при сегашните обстоятелства“

, подчертава Елизабет II в писмото.

„Но това не означава, че вашият безценен принос в делата на общността ще остане незабелязан и аз изпращам този щедър подарък, за да ви благодаря за вашата християнска служба“.

Елизабет II се възкачи на престола през 1952 г. на 25-годишна възраст. През септември 2015 г. тя задмина рекорда на кралица Виктория по продължителност на заемане на трона, възлизащ на 23 226 дни, 16 часа и 23 минути и се превърна в най-дълго управляващият монарх в историята на Великобритания.

предишна статияОт Амстердам до Брюксел за 30 минути
следваща статияСлънчево време на Лазаровден и Цветница