Auto_hybrid

Парижкото автомобилно изложение отвори врати за медиите днес. Там производителите на автомобили демонстрират своите предложения за електрически машини. „Salon de l’Automobile“, който се провежда на всеки 2 години, е най-посещаваното автомобилно изложение и приема най-големите европейски автомобилни производители.

Електромобилите се очаква да са широко застъпени в изложението, след години на първи стъпки на концептуалните автомобили и милиардни инвестиции от страна на автопроизводителите и доставчиците. Сега идва новият етап: да ги продават за печалба.

Докато парижкото шоу набира скорост, Европейският парламент трябва да гласува плановете за намаляване на въглеродните емисии от колите от средните 95 грама за километър през 2021 с 45 процента до 2030 година. Тази цел може да не бъде изпълнена от много автопроизводители, които може да изпитат болката от глобите, достигащи стотици милиони евро.

Сега производителите се стремят да строят електрически модели на достъпна цена. Електрическите коли все още струват при производство средно по 7 800 евро повече от  конвенционалните. Хибридите, които комбинират малка презареждаема батерия с двигател с вътрешно горене, са с около 5 000 евро по-скъпи. Когато тази разлика в цените се отрази на продажната цена, малко от тях биват купувани.

След като намаляваха в продължение на десетилетие, въглеродните мисии от новите коли започнаха отново да растат, тъй като хората започнаха да се ориентират от стандартни коли към SUV-автомобили и от дизелови към бензинови машини. Дизелите изпускат повече азотни оксиди и твърди частици, но по-малко въглероден двуокис.

предишна статияЗащо България е водач в класацията по смъртност в ЕС?
следваща статияКората на ябълките „убива“ раковите клетки