Начало Водещи Изтеглят от пазара електрически автомобил, заради риск от пожар

Изтеглят от пазара електрически автомобил, заради риск от пожар

2073
електрически автомобил

Hyundai Motor Co ще замени батерийните системи в около 82 000 електрически автомобила в световен мащаб поради риск от пожар. Съобщават от Ройтерс.

Това ще коства 900 милиона щатски долара на корейския производител, което разкрива трънливия въпрос как производителите на автомобили и батерии разделят разходите, когато възникнат проблеми.

Изтеглянето

е една от първите масови замени на батерии, проведени от голям автомобилен производител.

„Това е много важно както за Hyundai, така и за LG, тъй като сме в ранните етапи на ерата на електрическите превозни средства. Начинът, по който Hyundai се справя с това, ще създаде прецедент не само в Южна Корея, но и за други страни “

, каза Лий Ханг-ку, старши изследовател в Корейския институт за индустриална икономика и търговия. Изтеглянето се отнася най-вече за Kona EV, най-продаваният електрически автомобил на Hyundai, който за първи път бе изтеглен в края на миналата година за надграждане на софтуера след множество пожари.

Един от изтеглените електромобили Kona се запали през януари и южнокорейските власти започнаха проучване дали първото изтегляне е било адекватно.

LG Energy Solution, подразделение на LG Chem Ltd, което произвежда батериите, бързо отклони критиката.

В тяхно изявление

се казва, че Hyundai неправилно е приложил предложенията на LG за логика за бързо зареждане в системата за управление на батерията, добавяйки, че клетката на батерията не трябва да се разглежда като пряка и единствена причина за пожарните рискове.

Министерството на транспорта на Южна Корея

заяви в изявление, че са открити някои дефекти в някои акумулаторни клетки, произведени в китайския завод на LG Energy. Hyundai не коментира причината за пожарите.

Анализатори заявиха, че от Hyundai са им казали, че договореност за разделяне на разходите може да бъде разгледано през следващата седмица. Те смятат, че може да отнеме повече време, като се има предвид, че репутационните залози са високи. Освен това двете фирми изглежда са в противоречие с причината за пожарите.

Hyundai отказа да коментира

изявлението на LG Energy или да предостави подробности за това кога ще оправи разходите. Компанията заяви, че първо ще изчака резултатите от проучването на транспортното министерство.

Изтеглянето се отнася за близо 76 000 електромобила Kona, произведени между 2018 и 2020 г. 25 000 от тях са продадени в Южна Корея. Някои модели Ioniq EV и автобуси Elec City също са включени в изтеглянето.

Очакваните разходи от 900 милиона щатски долара включват и средствата изразходвани за първото изтегляне.

Има около 15 случая на пожари с участието на електрически автомобил Kona EV – 11 в Южна Корея, два в Канада и по един във Финландия и Австрия.

Собствениците на Kona и Ioniq се съветват да ограничат зареждането на батерията до 90% от капацитета, докато батерията не бъде заменена, каза Hyundai.

предишна статияMoët става съдружник с рапъра Jay-Z
следваща статияЕдна от най-старите авиокомпании в света уволни всичките си служители