Начало Водещи ЕК дава 85 млн. евро на България и Румъния за управление на...

ЕК дава 85 млн. евро на България и Румъния за управление на границите

74
граница, ограда

Европейската комисия стартира съвместни рамки за сътрудничество с България и Румъния по управлението на границите и миграцията.

Тези рамки се основават на успешното изпълнение на пилотни проекти в двете страни за бързи процедури за убежище и репатриране, които започнаха преди една година, съобщава БНР.

България и Румъния ускориха съвместните си усилия за управление на външните граници на ЕС и миграцията, подчертава Комисията. Чрез договорените рамки за сътрудничество днес те ще улеснят тези усилия.

Целта на рамките е да подкрепят засилени мерки за управление на границите, убежището, приемането на мигранти, системата за репатриране и полицейското сътрудничество в Шенгенската зона. Също така, да се подготвят за прилагането на новия Пакт за миграцията и убежището в двете страни, особено по отношение на националните планове.

Рамките взимат предвид, че Шенгенското законодателство ще бъде изцяло в сила в двете държави и че контролът върху вътрешните въздушни и морски граници трябва да бъде премахнат до 31 март.

В контекста на това рамките предвиждат по-тясно сътрудничество между държавите-членки, особено в полицейската област за борба с трансграничните предизвикателства.

Комисията започва финансиране от днес в размер на 85 милиона евро чрез Инструмента за финансово подпомагане на управлението на границите и визите за периода 2021-2027 г., с цел подобряване на способностите по външните граници на ЕС.

България и Румъния могат да кандидатстват за допълнително финансиране за разширяване или модернизиране на съществуващите системи за наблюдение на границите, закупуване на транспортни средства, включително системи за термонаблюдение и оперативно оборудване като камери за засичане на движение и за термонаблюдение, както и за развитие и модернизиране на системите.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияОсъдиха баща, убил 6-месечния си син
следваща статияНе забравяйте чадърите! Жълт код за 9 области