Начало Водещи Евродепутати протестираха във Виена срещу ветото за членство на България и Румъния...

Евродепутати протестираха във Виена срещу ветото за членство на България и Румъния в Шенген

364
Евродепутати пред Министерството на вътрешните работи на Австрия

Евродепутати пред Министерството на вътрешните работи на Австрия
Снимка: БТА

Група евродепутати от либералите в Европарламента, включително българският евродепутат Илхан Кючюк, участваха в протест във Виена в подкрепа на членството на България и Румъния в Шенген. Кючюк, заедно с румънския евродепутат Влад Ботош и Хелмут Брандщетер от австрийската либерална партия NEOS, организираха протест пред Министерството на вътрешните работи на Австрия.

„Според нас, критериите за членство в Шенген са изпълнени от 2011 година и членството на България и Румъния е задължително. Въведеното от австрийското правителство вето служи за вътрешнополитически цели и се стреми да създаде изкуствено чувство за незащитеност. Днешният протест цели да насочи вниманието на австрийското общество към този проблем. Членството в Шенген е национална цел и всеки, който е на трибуната, трябва да признае това“, заяви Кючюк.

Той подчерта, че е от съществено значение България и Румъния да изразят ясни и конкретни послания заедно по този въпрос. Според него се нуждае от публичен натиск, с който да се обясни на австрийското правителство, че външната граница на ЕС ще бъде по-добре охранявана и австрийските граждани ще се чувстват по-сигурни, ако България е част от Шенген.

Утре Илхан Кючюк ще бъде в Нидерландия, където ще проведе разговори с представители на две водещи партии в страната.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияБруталният отговор на Путин на въпроса: „Докъде се простира Русия?“
следваща статияОблачен, но топъл вторник