Начало България Доц. Мангъров: Инфекциозна болница в София е превърната в селска лечебница

Доц. Мангъров: Инфекциозна болница в София е превърната в селска лечебница

2998
Мангъров
Доц. Атанас Мангъров

Инфекциозна болница в София е превърната в добре оборудвана селска лечебница. Липсват основните неща, които превръщат в истинска една такава ключова болница. Това заяви шефът на ковид отделението на лечебното заведение доц. Атанас Мангъров в специално интервю за ДЕБАТИ. БГ. 

„Преди 30 години в нея имаше 430 легла, но в момента това не съществува по бюрократични, глупави прични“, отбелязва доцентът.

Той започва като млад лекар в болницата през 1983-та, а сега кариерата му е много вероятно да завърши отново там – като шеф на отделение. По думите в миналото леглата са били пълни през цялото време, а до онзи момент болницата не е „вървяла надолу“.

В момента можеше да поеме огромната част, ако не и всички от заразените. Тази болница е направена да поема инфекциозно болни. Тя не е направена да бъде пълна, допълва той.

Сравнява я с пожарната

– най-добре е да бъде празна. „Имахме две реанимации. За възрастни и за деца. А в момента на всеки, на който се наложи дихателна реанимация, е изпращан в други болници, където обаче не го лекуват инфекционисти“, очертава проблема той.

„Много хора си мислят, че лечението на инфекциозните заболявания е просто даване на антибиотици, но дяволът е в детайлите“

Той коментира и актуалната ситуация с коронавируса. По думите му всичко показва, че настоящите мерки са крайно неефективни и дава пример със Западна Европа, където мерките са много по-строги, стриктни и всеобхватни, отколкото в нашата страна, но и там няма никакъв резултат.

Същите хора започнаха да изкарват плашилата от април и май за празниците. Тогава имаше реплики „Спомняте ли си майка да не може да погребе детето си? Това като го видя и ме втриса.

Мнението на доц. Мангъров е, че през октомври и ноември болниците са били препълнени от хора, изплашени от ренгенови снимки

Дори са имаш бронхопневмония, причиненана от този вирус, няма как да ти помогнат в болница. Там трябва да се постъпва само при дихателна недостатъчност

Според шефа на ковид отделението „щуротията“ с вируса няма да спре скоро, защото

„от торбата продължавата да се вадят нови плашила като нови щамове“, за да плашат хората.

Доколко е коректна ежедневната статистика за заболеллите; как трябва да се постъпи при симптоми; какви са изводите след близо една година от появата на вируса у нас;  решение ли са ваксините и кой и защо има интерес от всичко това – цялото интервю четете ТУК.

предишна статияГригор Димитров победи Марин Чилич и продължава на Аустрелиън Оупън (СНИМКИ)
следваща статияАлександър Петров: Искахме времето да е наше и сгрешихме