Начало Коментар Доц. Искрен Иванов само за ДЕБАТИ: Втори мандат на Тръмп би означавало...

Доц. Искрен Иванов само за ДЕБАТИ: Втори мандат на Тръмп би означавало ядреният чадър да се превърне в привилегия

89
Искрен Иванов
Кадър: Нова

Евентуалното връщане на Доналд Тръмп в Белия дом би имало сериозни геополитически ефекти, единият от които е разделяне на НАТО на две и превръщането на американския ядрен чадър в Европа в привилегия.

Това коментира в интервю за ДЕБАТИ.БГ експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов.

По думите му някои от близките съветници на Тръмп предлагат провеждането на среща на върха на НАТО през 2025 година, на която да бъде обсъдена сериозна реформа в Алианса.

„Двата стълба на тази реформа ще бъдат в посока на това американският ядрен чадър да стане привилегия – тоест, чл. 5 ще важи само за тези държави, които плащат повече от 2% от своя БВП за отбрана. И вторият стълб на тази реформа се очаква да бъде улеснена процедура за излизане от НАТО на онези страни членки, които не желаят да бъдат част от Алианса и не желаят да заделят 2% от БВП към него“, обясни той.

По думите му това означава разделянето на НАТО на две – от една страна това ще бъдат страните, които ще отделят достатъчно средства за отбрана и останалите държави, които не заделят тази сума.

„Те по-скоро ще останат де юре страни членки на НАТО, но де факто те няма да са под американския ядрен чадър. Те ще бъдат нещо като буферна зона между влиянието на Руската федерация и влиянието на НАТО“, обясни доц. Иванов.

По думите му обаче спечелването на президентските избори от Тръмп няма да означава, че той няма да се грижи за глобалното лидерство на САЩ.

„Който и да стане американски президент през ноември, неговата задача ще бъде запазване статута на САЩ като глобален лидер. Това е основна цел на американската външна политика, която след края на Втората световна война, нито един американски президент не е поставил и няма да я постави под съмнение“, допълни той.

Цялото интервю с Искрен Иванов четете утре.

предишна статияГермания, Франция и Полша в коалиция за снабдяване на Украйна с далекобойна артилерия
следваща статияОт БНБ предупреждават за измами с телефонни обаждания от хора, представящи се за техни служители