Начало Свят Германия, Франция и Полша в коалиция за снабдяване на Украйна с далекобойна...

Германия, Франция и Полша в коалиция за снабдяване на Украйна с далекобойна артилерия

49
Макрон, Туск и Шолц Снимка: ЕПА/БГНЕС
Макрон, Туск и Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителите на Германия, Франция и Полша съобщиха за обединение с цел доставка на далекобойно оръдие на Украйна и използване на приходите от замразените руски активи в Европа за финансиране на военните доставки.

Трите страни ще подпомогнат Украйна без да водят до допълнително влошаване на конфликта и предотвратят победата на Русия в региона.

Срещата не включваше конкретни решения, но имаше за цел да покаже единството на Европа в подкрепата си към Украйна.

След обсъжданията за продължаване на помощта на Киев, германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и полският министър-председател Доналд Туск обявиха плановете си за бъдещи действия. Шолц посочи, че подкрепата за Украйна е постоянна, но не означава влизане във война с Русия:

„Ние сме ангажирани – нашите държави са най-големите поддръжници на Украйна в борбата с агресията на Русия – политически, военно и финансово. Ние сме на страната на Украйна и ще продължим така дълго, колкото е необходимо“.

Тримата лидери се ангажираха с закупуване на повече оръжия за Украйна от целия световен пазар и разширяване на производството на военна техника, включително и в сътрудничество с украински партньори. Също така ще бъде създадена „нова коалиция на възможностите“ в рамките на формата „Рамщайн“ за предоставяне на далекобойна артилерия с ракети с дълъг обсег.

Въпреки това, различията между Германия и Франция се запазват. Макрон подчертава, че всички опции за вмешателство на НАТО в конфликта са на масата, докато Шолц настоява за нейтралитет.

Вижте още международни новини тук

предишна статияДонски се класира за финала на двойки на турнир по тенис в Португалия
следваща статияДоц. Искрен Иванов само за ДЕБАТИ: Втори мандат на Тръмп би означавало ядреният чадър да се превърне в привилегия