допинг плуване

Трима състезатели от националния ни отбор по плуване са хванати с допинг. Те са дали положителни проби за забраненото вещество станозолол.

Новината за допинг-скандала бе потвърдена от президента на федерацията по плуване Георги Аврамчев.

Тримата, уличени в употребата на забранени препарати, са Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов. В момента тече процедура, като тримата трябва да кажат дали искат отваряне на Б проба.Въпросните спортисти не са в квотата за Олимпиадата в Токио.

След това ще дадат обяснение пред Дисциплинарната комисия на БОК.

Наказанието за употреба на анаболни стероиди е лишаване от състезателни права за четири години.

До момента страната ни има три квоти за олимпийските игри в Токио. Те бяха спечелени от Антъни Иванов, Калоян Лефтеров и Йосиф Миладинов.

Президентът на федерацията Георги Аврамчев заподозря външна намеса и действия на недоброжелатели. Причината е, че намереният препарат станозолол  е от „зората“ на допинговите скандали.

„Истината ще стане ясна след разследването, което започваме, а и е важно самите уличени плувци какво ще разкажат“, каза още Аврамчев, цитиран от БНР.

Станозололът, често продаван под името Винстрол (таблетки) или Винстрол Депо (ампули), е синтетичен анаболен стероид производен на дихидротестостерон. Разработен е през 1962 г. и е одобрен за ползване от хора от Федералната Агенция по Храните и Лекарствата на САЩ.

Станзололът е обект на употреба без медицински контрол от страна на атлети и спортисти поради анаболните си свойства комбинирани с едновременно намаляване на телесна мазнина.

Той е един от анаболните стероиди често използван за повишаване на постиженията от спортисти. Забранен е за употреба в спортни състезания.

предишна статияБум на резервациите на Острова след „плана на Джонсън“
следваща статияЯгодите са първенец по съдържание на нитрати