Снимка: ca.glbnews.com

Дизайнери създават яке, „устойчиво на болести“, изработено от над 11 километра медни нишки, което също е напълно водоустойчиво.

Супер дрехата, наречена Full Metal Jacket, е проектирана да убива бактерии и вируси като този, който причинява COVID-19, защото е направена от 11 км мед.

Медната материя и защитите, които предлага, обаче не са евтини – якето ще ви „върне назад” с 895 паунда, пише в. „Дейли Стар”.

Привидно вълшебните свойства произлизат от факта, че медта е „биостатичен“ метал, който е в състояние да убие бактерии и всякакви вируси, които влизат в контакт с него, твърдят производителите.

От Vollebak добавят, че медната прежда или конец съставлява 65% от материала, използван в „устойчивото на болести“ яке.

Съосновятелят на компанията Стив Тидбол каза: „Докато навлизаме в нова ера на болести, Земята се нагрява, а пожарите и наводненията помитат отделни държави, ние сме радикално недостатъчно подготвени като вид за скоростта, с която се извършва промяната.”.

„С промяната на нормалността около нас системите ни за оцеляване трябва да се адаптират – от аварийно планиране и инфраструктура, до нашата архитектура и облекло. Значи ориентираме мисията си да проектираме дрехи за нуждите на следващия век, а не за следващия сезон. Устойчивостта на болести ще се превърне в изискване за облеклото в бъдеще и затова сега започваме да работим с мед.“

Медта освобождава електрически заредените йони, което затруднява дишането на микробите, преди да пробие дупки във външната им мембрана и напълно да изтрие тяхната ДНК.

Това не позволява на микробите да развият бъдеща резистентност.

Тези свойства са демонстрирани от обширни изследвания, и тази година отново попаднаха в светлината на прожекторите при първоначални проучвания на Covid-19.

Изследвания от САЩ и Гърция сочат, че медта може да произведе ефект, при който потенциално да намали бактериите със 70%, на до 50 см от самата мед.

Тидбал добавя: „Едно от предизвикателствата, които вече изследвахме, когато се стовари COVID-19, е ролята, която облеклото може да играе в защитата срещу болести в отдалечени среди на Земята. Разгледахме също как облеклото може да играе роля, за да се уверим, че не пренасяме с нас болести от Земята в космоса, където имунната система на астронавтите вече е компрометирана. НАСА проучва използването на правени на 3D-печат медицински инструменти, изградени от мед, на борда на Международната космическа станция, за да помогне за намаляване на риска от инфекция при продължителни космически полети. Искахме да видим дали е възможно да започнем да правим дрехи, изградени почти изцяло от мед.

Според Тидбал Full Metal Jacket е първото доказателство за ползата от медта в създаването на дрехи от жизненоважно значение. „Въпреки че може да изглежда, че идва от друга планета, то е проектирано да се носи като нормално яке.

„И не се усеща, че носите метал – медта е вплетена в гъвкава прежда, а якето е с подплата от мек вълнен плат, така че е достатъчно удобно да се носи всеки ден.“

предишна статияИталия пуска армия от „самураи“ срещу упоритите миризливки
следваща статия„Apple“ пуска 9 нови модела iPhone до края на годината