Начало Водещи Дефицитът за ноември е 0,5% от прогнозния БВП, правителството заделят нови 1,2...

Дефицитът за ноември е 0,5% от прогнозния БВП, правителството заделят нови 1,2 млрд. лв. за общините

74
министерство на финансите

Министерството на финансите съобщи, че салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към края на ноември 2023 г. е отрицателно в размер на 980,3 млн. лв. или 0,5 процента от прогнозния БВП.

За ноември е отчетено подобрение при бюджетното салдо на месечна база, като приходите за месеца превишават разходите с 459,9 млн. лв.

По-доброто месечно изпълнение се дължи на приходната страна на бюджета

и по-конкретно на данъчните постъпления, информираха от Министерството на финансите.

Отчетеният по-висок размер на данъчните постъпления през ноември се дължи основно на направените авансови вноски за корпоративен данък и прилагането на мярката за надграждане и усъвършенстване на фискалния контрол чрез въвеждане на задължително предварително деклариране на данни за превозите на стоки на територията на страната, уточняват от министерството.

Приходите, помощите и даренията по КФП към отчетния ноември са в размер на 60,118 млрд. лв., което представлява 86,5 на сто от разчетите за 2023 г. Постъпленията нарастват с 3,652 млрд. лв. на годишна база.

Данъчните постъпления са 47,776 млрд. лева или 89,9 на сто от разчетените за годината. Постъпленията от данъци и осигурителни вноски нарастват с 5,033 млрд. лв. (11,8 процента) спрямо отчетените за същия период на предходната година.

Размерът им съставлява 79,5 процента от общите постъпления по КФП за периода.

Приходите в частта на преките данъци са за 10,512 млрд. лв., което представлява 90,4 процента от разчета за изминалата 2023 г.

Постъпленията от косвени данъци (в най-голямата си част ДДС) са в размер на 20,624 млрд. лв. или 88,1 процента от предвидените за годината.

Приходите от други данъци са 2,575 млрд. лв. Размерът им е 96,6 на сто от годишния разчет.

Приходите от социални и здравноосигурителни вноски са 14,065 млрд. лв. или 90,9 процента от прогнозираните разчети за 2023 година.

Неданъчните приходи са в размер на 10,202 млрд. лв. (91,5 на сто) от годишните разчети и се формират основно от приходи от държавни, общински и съдебни такси, приходи и доходи от собственост, приходи от концесии, приходи от продажба на квоти за емисии на парникови газове и други, уточняват от МФ.

Приходите от помощи и дарения са в размер на 2,140 млрд. лева.

Разходите по КФП, включващи и вноската на страната в бюджета на ЕС, към миналия ноември са за 61,098 млрд. лв., което е 82,5 на сто от годишните разчети.

В номинално изражение разходите нарастват спрямо същия период на 2022 г. с 4,234 млрд. лв., или със 7,4 процента. В отделните разходни показатели най-значително нарастване има при социалните разходи, както и в частта на разходите за персонал, и капиталовите разходи.

Нелихвените разходи са 58,778 млрд. лв., което представлява 83 процента от годишния разчет, където текущите са 53,495 млрд. лв., а капиталовите – 5,230 млрд. лв.

Предоставените текущи и капиталови трансфери за чужбина са в размер на 53,5 млн. лв.

Лихвените плащания на свой ред са 791,3 млн. лв. (96,1 на сто от планираните за 2023 година).

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към края на ноември, е 1,529 млрд. лв.

Размерът на фискалния резерв към отчетния месец на 2023 е 17,4 млрд. лв., в т.ч. 15,2 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 2,2 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.

Постигнатият по-добър дефицит ни даде възможност да отделим 1,2 млрд. лева допълнително, спрямо предвидените в бюджета тази година, за проекти в общините. Това са средства, които всеки един ще може да усети според това как ще бъдат използвани в съответната община.

Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание, съобщава БТА.

„Не вярвайте на думи без аргументи, независимо от това кой ги казва. Гледайте и оценявайте делата и реалните резултати. Само те имат значение. Ето един пример от днес – Министерството на финансите предостави информация, че дефицитът за 2023 г. е 2,2 %.

Това е почти процент под заложения в бюджета от 3 % и три пъти под апокалиптичните 6 % до 7 %, с които обществото беше плашено месеци наред. Поздравления на министъра на финансите и неговия екип“, каза министър-председателят Денков пред министрите от кабинета.

Той пожела „по-здрава, по-мирна и по-богата“ 2024 година.

„Като правителство ще продължим да работим за повишаване на доходите, намаляване на неравенствата, привличане на инвеститорите и подобряване на всички държавни системи, от които зависи удобството на хората, качеството на живот и условията за бизнеса“, увери министър-председателят.

„Ще продължим да работим за резултати, които променят България към по-добро. Изисква се още време, за да ги усети всеки в ежедневието си, но сме на прав път. Хората започват да го разбират. Нека гледаме с увереност към 2024 г., защото имаме основания за това“, допълни още премиерът.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияДоган предлага двама да оглавят ДПС, която „е на път да се превърне в корпоративна огранизация“
следваща статияМирчев: Президентът саботира влизането ни в еврозоната