тренировка

Проучване е установило, че дейности като градинарство, енергично ходене или танцуване, намаляват риска от ранна смърт при хората в рамките на 10 години, съобщава „Таймс“.

Хората, които се разхождат десет минути веднъж седмично, е с 18% по-малко вероятно да умрат в рамките на едно десетилетие, показва проучването.

Колкото повече време хората прекарват в дейности като градинарство, енергично ходене или танцуват, толкова по-малко е вероятно да умрат рано, са установили изследователите. Здравословни физически упражнения, като бягане или практикуване на някакъв спорт, допринасят още повече за доброто здравословно състояние на човек.

Здравните експерти заявяват, че проучването е потвърдило идеята, че каквато и да било физическа активност е по-добра липсата изобщо на такава. Те съветват, че на пациентите трябва да се препоръчват тренировки, които да бъдат „така обичайни, както взимането на лекарство“.

В проучването са участвали 88 000 американци на възраст между 40 и 85 години, за среден период от девет години. Тези, които са съобщавали за умерена физическа активност между 10 и 59 минути всяка седмица в свободното си време, е с 18% по-малко вероятно да умрат от по-малко активните си връстници. Рискът намалява с нарастване на нивата на активност. С 28% е по-малък рискът от ранна смърт, по каквато и да било причина, при онези, които са отделили между 60 и 149 минути за умерено физическо натоварване, а при тези, които отделят 150-299 минути – рискът е с 31% по-нисък.

Сред тези, които съобщават за 25 часа или повече на седмица, рискът е намалява почти наполовина, а именно с 46% е по-нисък. Въпреки това изследователите от университета в Шандун в Китай отбелязват обаче, че работещите възрастни трудно могат да поддържат това ниво на упражнения.

Изследователите заключават: „Насърчаването на физическата активност с различна интензивност и количество е важен подход за намаляване на риска от смъртност.“ Десет минути на ден, като бърза разходка, например, ще подобрят вашата форма, настроение и може да намалят риска от ранна смърт“.

предишна статияДжони Деп повреди врата си по време на снимки в Черна гора
следваща статияОрландо Блум къса с ергенския живот