Начало Водещи Депутатите гласуват промените в Закона за МВР и Закона за насърчаване на...

Депутатите гласуват промените в Закона за МВР и Закона за насърчаване на инвестициите

94
Депутатите , народно събрание
Снимка: БТА

На следващото заседание Народното събрание ще обсъди на второ четене промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Това предвижда точка първа от програмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание.

Предвидени са промени в създадения механизъм за прилагане на европейски регламент и рамка за скрининг на преки чуждестранни инвестиции в ЕС, които бяха приети на първо четене на 20 септември миналата година.

Целта на законодателните изменения е да предпазят българската икономика от инвестиции с „корозивен капитал“, които имат потенциала да навредят на националната сигурност или обществения ред в България. Предвижда се създаване на Междуведомствен съвет за скрининг на преките чуждестранни инвестиции, свързани със сигурността и обществения ред.

Между първо и второ четене са постъпили две предложения за промени, които целят да облекчат възможността стратегическите обекти от значение за националната сигурност да ползват мерките за насърчаване на инвестициите, предвидени в закона.

Очаква се да бъдат обсъдени и промени в Закона за Министерството на вътрешните работи на второ четене.

Вчера депутатите започнаха с обсъждането на първо четене на четири законопроекта за промени в Закона за здравето. Днес се очаква след фиксираните точки в програмата депутатите да продължат с разглеждането им.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияСлънце и пролетни температури днес
следваща статияВъздушна тревога в израелския град Ейлат, заради удари с ракети и дронове на хусите