Начало Водещи Денков: Ще помогнем на всички, които са на загуба

Денков: Ще помогнем на всички, които са на загуба

84
Николай Денков
Николай Денков
Снимка: БТА


Премиерът Николай Денков изрази готовност за подписване на нов меморандум със земеделските производители, съобщи Debati.bg. Целта е бързото подпомагане на зърнопроизводителите, които претърпяха загуби през 2023 година. Той призова представителите на сектора да се върнат на масата на преговорите утре в 18:00 ч., за да постигнат споразумение по всички точки от новия меморандум. Премиерът разкри и детайли за законодателни промени, преговорите с ЕК относно екологични изисквания и мерки за осигуряване на подкрепа срещу вноса на слънчогледово семе. Освен това, обяви предложение за опростен механизъм за оценка на загубите на земеделските производители за 2023 година с цел бързото предоставяне на субсидии.

В отговор на безсрочните протести на зърнопроизводителите НАЗ, Николай Денков заяви, че бавенето на преговорите забавя и отпускането на средства за стопанствата. Той настоя за бързо постигане на споразумение, подчертавайки, че земеделците са в пълна подкрепа на правителството и че исканията им са справедливи. Премиерът обеща, че предложените законопроекти на министерството на земеделието вече са в напреднал стадий на подготовка, а част от тях ще бъдат представени за обществено обсъждане във февруари и март. Той така също сподели, че правителството ще преговаря с ЕК заедно със земеделските производители по исканията им за облекчаване на новите екологични изисквания, както и че са запазени режимите, договорени в предишното споразумение между правителството и земеделците.

Николай Денков също разкри предложение за опростен механизъм за оценка на загубите на земеделските производители за 2023 година с цел бързото предоставяне на субсидии на стопанствата. Относно въпросите за приходите и разходите на земеделците, той сподели, че е предложена опростена процедура, при която ще бъде зададени типовете разходи и приходи, които трябва да бъдат отчетени съответните документи.

В заключение, Николай Денков акцентира върху необходимостта от ускоряване на процеса, подчертавайки, че бавенето на преговорите води до забавяне и на средствата за земеделците, посочва БТА.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

предишна статияДенков ще излезе по-силен и от този „партньорски огън“
следваща статияИ днес ще се радваме на пролетни температури