Начало Водещи Денков от Париж: Има забавяне на ключови реформи, трябва да ги ускорим

Денков от Париж: Има забавяне на ключови реформи, трябва да ги ускорим

274
Николай Денков
Николай Денков
Снимка: БТА

Беше предупредено, че меморандумът служи като отправна точка за разисквания и преговори. Основата му е фокусирана върху необходимостта от реформи – назначаване на членовете на Антикорупционната комисия, промени в съдебната система, назначаване на регулатори. Трябва да се разбере, че начина, по който те работят, определя качеството на бизнеса и живота на хората в България. Това заяви премиерът акад. Николай Денков пред журналисти. Той се намира в Париж, където проведе среща с френския президент Еманюел Макрон.

„Текстът на меморандума беше изпратен на Мария Габриел няколко часа по-рано. Тя го е видяла предварително, вероятно го е изпратила на Борисов и на другите ключови лидери, подкрепящи кабинета. Наши координати и ясно показва липсата на напредък в основните реформи от декември насам, които винаги бяха в основата на развитието на страната и заради които направихме това правителство“, уточни той.

Денков подчерта: „Целта на меморандума е да повторно насочи вниманието върху причините, поради които създадохме това правителство, защо има Народно събрание, което трябва да изпълни задълженията си. Трябва да се има предвид, че това са същите приоритети и задачи, определени така, че да не могат да бъдат пренебрегнати. Преди три седмици аз и Габриел се разделихме с идеята, че трябва да обсъдим работата на министрите след проведените разговори с тях. Досега това не се е случило, не обсъдихме я с нея.“

„С подаването на оставка се подават документи. Това ще се случи на 6 март, тъй като тогава минават 9 месеца“, допълни премиерът.

На въпрос дали може да се избегнат нови избори, ако не се приемат предложенията на меморандума, той заяви: „Трябва да се седне на масата за преговори. Видяхме, че след забавянето по отношение на тези ключови реформи, трябва да намерим начин да ускорим процесите. Този меморандум е нашето предложение да стартираме преговорите, така беше казано ясно.“

„Главната цел е това правителство, както и Народното събрание, да продължат да съществуват, защото изпълняват управленската програма и реформите, заложени в нея“, поясни Денков.

„Получихме поздравления за последните осем месеца, в които правителството извърши реформи. Макрон заяви, че тези успехи са видими в цяла Европа и се надява те да продължат и в бъдеще. За Франция е важно да се увери в ясната отбранителна стратегия и система за защита на Европа от възможна атака от страна на Русия. За Франция е от значение да има надежден съюзник на Югоизточния фланг на НАТО. Франция е готова да работи с България за изграждане на общи отбранителни капацитети, от които се нуждае днес и утре“, добави Денков.

Той още сподели, че разговаря с Макрон за енергетиката: „Франция е водеща ядрена държава в света. Обсъдихме начини, по които да подпомогнат развитието на българската енергетика и работата по подготовката на специалисти за целия регион. Освен това, се дискутираха възможности за развитие на хидроелектрически проекти.“

„Теми за културни проекти също бяха обсъдени. Има идея за музей, който да се построи от България с подкрепата на Агенцията на музеите на Франция на о. Свети Кирик. Разбрахме се, че можем да стартираме този проект в следващите месеци. Значението на последните месеци е широко оценено. Франция изцяло подкрепя външнополитическите цели на България – Шенген, еврозоната, ОИСР. Думите бяха: „Вашите успехи са и нашите успехи и ще ви подкрепим във всичко, което определите като приоритети“, подчерта Денков.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

предишна статияОсъдиха известна блогърка за насилие над децата й. Живеели като в контрационен лагер
следваща статияМария Габриел излезе от тишината на блестящата изолация, която Борисов й налагаше