Начало България Денков в Белгия: Отново може да изпуснем 5-10 г., ако вземем грешната...

Денков в Белгия: Отново може да изпуснем 5-10 г., ако вземем грешната посока

54
Николай Денков с българи в Белгия
Николай Денков с българи в Белгия
Снимка: БНР

Страхувам се, че пак можем да загубим 5-10 години, ако изберем погрешния път. Това беше изказано от друг народен представител Николай Денков в Брюксел преди срещата с представители на ПП с българи в Белгия.

„Демокрацията не е нещо гарантирано, а битка, която трябва да се води всеки ден, за да я запазим“, отговори Николай Денков на въпрос на БНР дали има страхове, че изборите могат да доведат до обратна промяна:

„В определен смисъл ни е нужно да се борим ежедневно за бъдещето на България. Дали това бъдеще ще бъде в проевропейска посока – нещо, което ние обичаме и поддържаме, или има опасност от поява на диктатура, тъй като вече виждаме такива стремежи и опити да се наложи нещо такова. Или пък вместо това да паднем отново под властта на чужди господари.“

Когато бе попитан как ще реагира на онези, които твърдят, че в момента сме под диктата на Брюксел, академик Денков каза:

„Българията е в Европа, ние сме пълноправен член на Европейския съюз, ние участваме активно в процеса на вземане на решения. Мога да кажа с увереност, след като участвах в Европейските съвети, че нееднократно сме изменяли текстове в окончателните документи с цел да направим нещо, което е от полза за България.“

Според Денков грешният път би бил да се откажем и да се отдалечим от европейската си интеграция.

„Нека вземем еврото за пример. Валутният курс е част от нашата история от толкова години и в действителност ние сме тясно свързани с еврото, проблемът ни е единствено в това, че не участваме в процеса на вземане на решения. Влизането ни в еврозоната би ни позволило да участваме активно в решенията, които оформят нашето бъдеще“, посочи той.