На снимката: Гълъбин Парушев
Гълъбин Парушев е завършил Химикотехнологичен и металургичен университет – София. От януари 2015 година е управител и собственик на туроператорската фирма GPTravelBG.

 

 

Одрин беше натоварена туристическа дестинация, особено за пазар, преди пандемията. Достъпна ли е тя отново? Понастоящем може ли да се минава свободно между България и Турция и има ли възможност да се транспортират туристи? Как стоят нещат с карантината?

В момента български граждани свободно може да посещават Турция, но проблемът е с връщането обратно. Всеки, който дойде на територията на България, задължително трябва да мине  през 14-дневна карантина. Това възпрепятства организирането на групи, които да посещават стандартно туристическите обекти в Турция. Друг проблем е заповедта на министър Ананиев,  която ограничава броя на хората в един автобус. По тази заповед максималният брой туристи, които могат да се организират и да пътуват, е 10. Те трябва да се разположат на съответните разстояния в 50-местен автобус. Сами разбирате, че едно такова нещо оскъпява прекалено много транспорта. Ние трябва да платим 4 пъти транспорт, за да може да се рентира това пътуване, да  го разделим на тези 10 души и цената става непродаваема.

Има ли и други противоепидемични мерки, освен броя пътници в автобус, които трябва да спазвате?

За случайния превоз все още нямаме никакви инструкции. Ние, като туристическа агенция, сме изготвили наши мерки за ограничаването на коронавируса.

Бихте ли описали най-важните от тях?

Те са 12 точки, които сме дали на нашите туристи да се запознаят предварително с тях и да дадат съгласие. Ако не са съгласни, не ги допускаме в автобуса. Трябва да дойдат 30 минути преди пътуването, за да можем да извършим нашите предварителни действия, най-важните от които са:

  • на всеки турист се мери температурата преди качване в автобуса. При повишена температура не се допуска да се качи;
  • всеки турист, който се чувства неразположен, е длъжен да ни уведоми предварително, за да вземем мерки;
  • качването в автобуса се извършва само през първа врата, а слизането може и през двете врати;
  • на стъпенката на първа врата има килимче, напоено с дезинфекционен материал, на което всеки да почисти обувките си;
  • на първа врата има и дезинфектант и всеки турист е длъжен при качване да дезинфекцира ръцете си;
  • всеки турист трябва да има лични предпазни средства – маските в автобуса са абсолютно задължителни, а ръкавиците са препоръчителни. Турист, който не желае да използва маска в автобуса по време на пътуването, ще бъде отстранен;
  • автобусът се дезинфекцира преди тръгване на път сутринта и веднъж през деня. Това е задължение на шофьора и се прави докато туристите са на някой обект.

Има ли при тези мерки достатъчно желаещи да участват във вашите пътувания?

Това, което притеснява хората, е не толкова да пътуват, защото датите, които предлагаме за пътуване, са от средата на юли нататък, а ги притеснява карантината от 14 дни. Това е нещото, което възпрепятства не само тези, които са на екскурзия, а и тези, които имат предплатени почивки в Турция и Гърция. Те имат планирани отпуски за конкретно една седмица, а в случая трябва да са три седмици и хората нямат достатъчно отпуска.

Смятате ли, че ако се осъществи междуправителствена спогодба и карантината отпадне, това ще възстанови ентусиазма на клиентите към услугите на вашия бранш и особено тези прословути пазари в Одрин?

Определено да, защото клиентите, с които ние разговаряме, са редовни клиенти на фирмата и редовно пътуват по двете дестинации – Гърция и Турция. Като цяло те искат да пътуват, но ги спира карантината от 14 дни. Едва ли някой ще иска да отиде за един ден някъде и после да стои 14 дни. Надяваме са на разума, който да проявят нашите управляващи. По-конкретно трите министерства – здравно, на туризма и транспортно – трябва да вземат съответните мерки, за да тръгнат нещата. Иначе това, че е пуснат туризъм в България, нищо не значи.

Какви са най-търсените стоки от Одрин и какви са цените спрямо българските?

Определено с тази ниска лира и въпреки увеличенията, които настъпиха в месеците до март, цените бяха в пъти по-ниски. Стоките, които се пазаруват, са перилни препарати, плодове зеленчуци, дрехи, редица хранителни продукти като сирене, кашкавал баклави… Като цяло тези стоки са в пъти по-евтини.

Вашият туристически бранш е един от най-сериозна пострадалите от пандемията? Смятате ли,  че ще се възстанови в обозримо бъдеще? Може ли скоро да постигне предишното си състояние?

Не по-рано от 2 години. Това е единственият бранш в България, който бе затворен да не работи със заповед от министър Ангелкова. Допреди ден бяхме затворени и не работехме. С прекратяването на всякакви пътувания в България и чужбина ние сме и реално затворени, защото работим и с транспортни фирми. С тази заповед те затвориха и транспорта. Няма туристи от чужбина и не можеха българите да пътуват в страната. Навсякъде имаше КПП-та. Не казвам, че е лошо, но това е нещото, което реално ни спря. Оборотът ни е нула.

Две години изглежда доста песимистична прогноза. Какви са основанията ви да очаквате това? Защо е този песимизъм?

Защото страхът, който се насади в хората, и продължава да се насажда – че ще има втори и трети пик – спира хората. Това е едната част. Втората част е икономическата. Доста хора останаха без работа. Доста хора бяха в неплатен отпуск, но сметките им вървят. Те си ги плащат, намират някакви начини, и естествено първото перо, от което се пести, това са почивки, пътувания и дрехи. Затова казваме, че може би ще се върнем на положението от 90-те години, когато хората, по ред други причини, спряха да пътуват. Моята гледна точка е, че минимум две години трябват, за да възстановим същите обороти, хората да се успокоят и да тръгнат.

Страхът, който се насади, беше много голям, всичко можеше да е по-оптимистично. Да, мерките трябваше да ги има, изолацията свърши своята работа, но неяснотата, която имахме всички като граждани – да не знаем какво ще се случи, ни връща назад. Тя ни стресира и хората се свиват в черупките си.

Смятате ли, че и чуждите туристи ще проявят уплаха – все пак България се справя много добре с коронавируса? Ще се въздържат ли от пътуване и чужденците?

На този етап това, което въздържа чужденците, е 14-дневната карантина. Както каза онази вечер министър Ананиев, един британец идва на Слънчев бряг, кара 14 дни карантина, после почива една седмица и си отива. Дори журналистите се изсмяха на думите му. Това е нещото, което ги спира – тази карантина. Ако има спогодба – било за ЕС, било за Балканите, нещата ще стоят по друг начин.

Ние държим връзка с нашите партньори в Турия, Гърция и Румъния. На много от местата нещата са доста оптимистични и ние се надяваме да стартираме от 10 и 14 юни не само по вътрешни, но и по външни дестинации. Искрено се надяваме карантината да бъде отменена още другата седмица, още повече, че ЕК в понеделник /18 май/ ще заседава с приоритет туризъм.

предишна статияКраткотрайни валежи и купесто-дъждовна облачност над Западна България
следваща статияНеизбежна ли е икономическата катастрофа на Турция?