Начало Новини Главен приоритет е да постигнем напредък по изграждането на автомагистралната мрежа, каза...

Главен приоритет е да постигнем напредък по изграждането на автомагистралната мрежа, каза министърът в оставка Андрей Цеков

59
Главен приоритет е да постигнем напредък по изграждането на автомагистралната мрежа, каза министърът в оставка Андрей Цеков

Главен приоритет е да постигнем напредък по изграждането на автомагистралната мрежа, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Андрей цеков в предаването „Защо, господин министър?“ по bTV. Той обясни, че фокусът е западната транспортна ос, която свързва Видин с гръцката граница – с „Кулата“. По този проект става въпрос за две магистрали – едната е между Видин и Ботевград,  другата е последният участък от магистрала „Струма“. 

Друг приоритет е свързан с капиталови инвестиции в общински проекти, каза министърът в оставка. За да може тези инвестиции да стигнат до хората и да подобрят живота им са необходими две неща – максимално бързо да сключим споразумения с всички общини, имаме подадени 900 заявления за проектно финансиране, обработили сме 90%, увери той. Основните инвестиции са в общински пътища, пълно изграждане на улична мрежа, ВиК проекти, обясни Андрей Цеков. 

За строителството на магистрала „Хемус“ той припомни, че е трябвало първо да бъдат разрешени правни казуси. Единият е свързан с необходимостта от допълнителен финансов ресурс, тъй като не можеха да се изплащат индексации, каза Андрей Цеков. „Автомагистрали“ сключиха споразумение с всичките си доставчици и подизпълнители, по силата на което те поемат пълна гаранционна отговорност към държавата за качеството на изпълнените работи в рамките на гаранционния срок, който е седем години, отбеляза министърът в оставка. 

Имам чудесни работни отношения с Мария Габриел, с нея нямаме никакви противоречия, бих бил доволен и спокоен да работя с нея. Така Андрей Цеков отговори на въпроса дали ще остане министър на регионалното развитие и благоустройството и след ротацията в кабинета. Електоралната картина е ясна – за да има България стабилно управление, има нужда от колаборация между политическите сили, представени в парламента, посочи Андрей Цеков.