Начало Новини Германия обмисля по-строги наказания за насилие срещу законодатели

Германия обмисля по-строги наказания за насилие срещу законодатели

54
Германия обмисля по-строги наказания за насилие срещу законодатели

Германските вътрешни министри от федералното правителство и от правителствата на провинциите бяха единодушни на вчерашно заседание, че са необходими по-строги наказания за тежки престъпления, насочени срещу политици и доброволци преди предстоящите предизборни кампании, предаде ДПА. 

Министрите обсъдиха полицейските мерки и затягане на наказателното законодателство на среща, проведена след нападение срещу германски депутат миналата седмица.

За да изпратят „много ясен сигнал“, органите по сигурността, а също и съдебната система трябва да осигурят бързи и последователни процедури и наказания, каза снощи федералният министър на вътрешните работи Нанси Фезер след видеоконференция, организирана по повод инцидента в Дрезден.

Ако наказателното законодателство трябва да бъде допълнително затегнато в тази връзка, Фезер каза, че ще търси диалог с министъра на правосъдието Марко Бушман.

Матиас Еке, който представлява социалдемократите в Европейския парламент, беше брутално пребит от четирима нападатели в петък вечерта, докато поставяше предизборни плакати в източния германски град Дрезден.

Министрите на вътрешните работи на германските провинции се присъединиха към призива на федералното министерство за по-строги наказания за атаки срещу политици и изборни служители, за да защитят работещите на местно равнище, по-специално от заплахи и насилие.

Статистиката показва нарастващ брой престъпления срещу законодатели, според Фезер. Тя каза, че през 2023 г. е имало 2710 престъпления срещу хора на изборна длъжност, което е увеличение от 53% в сравнение с предходната година.

„Атаките срещу политици от „Алтернатива за Германия“ също са неприемливи“, каза Фезер. Тя предупреди особено крайнодесните, които стават все по-„невъздържани и безскрупулни“ в атаките и оклеветяването на хората и поиска спиране на спиралата на омразата и насилието.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова за солидарност към онези, които участват в насърчаването на демокрацията. „Демокрацията се нуждае от политическа култура, която е свободна от омраза и агитация и още повече свободна от насилие“, каза той Щайнмайер в Бранденбург.

Органите по сигурността трябва да направят всичко необходимо, за да установят престъпниците, а съдилищата трябва да изправят извършителите пред правосъдието, каза Щайнмайер.

„Но това също така означава, че трябва да застанем зад онези, които изпълняват своите отговорности като демократи, и да покажем пълното си отвращение към онези, които нарушават демократичните правила.