Начало Водещи ГЕРБ оттегля подкрепата си за ветропаркове в Черно море

ГЕРБ оттегля подкрепата си за ветропаркове в Черно море

94
Борисов на среща с хотелиерите Снимка: БТА
Борисов на среща с хотелиерите
Снимка: БТА

ГЕРБ се отказва от подкрепата си за проектозакона за изграждане на ветропаркове в Черно море на второ четене. Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов по време на среща с представители на туристическия сектор и рибарския бранш от Северното Черноморие във Варна.

Инициативата за закона беше внесена в парламента без предварително обществено обсъждане, напомни председателят на рибарското сдружение „Черноморски изгрев“ Емил Милев. Той подчерта, че мнението на браншовите организации не беше взето предвид.

Павлин Косев, който е председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, допълни, че туристическият сектор настоява законът да бъде оттеглен за обществено обсъждане с участието на експерти. Той подчерта, че туристическият сектор не е против зелената енергия и че много от хотелиерите вече са инвестирали в такива инсталации.

Ричард Алибегов, който е председател на Българската асоциация на заведенията, напомни, че има множество становища против проектозакона, включително и от страна на Европейската комисия.

Пред участниците в срещата Борисов посочи, че депутатите от ГЕРБ подкрепиха проектозакона на първо четене, тъй като тези ветропаркове са свързани с необходимите енергийни мощности. Впоследствие обаче стана ясно, че проектът не е бил обект на обществено обсъждане. Той изтъкна и факта, че предвидените мощности на ветропарковете ще бъдат незначителни. Според него поради тези причини няма смисъл да се предизвиква такъв стрес за бизнеса и гражданите. Борисов подчерта, че след като ГЕРБ оттегли подкрепата си за второто четене на проектозакона, няма шанс той да бъде гласуван в парламента, съобщи БТА.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияДесетки пловдивчани пред Альоша, искат премахването му
следваща статияБорисов днес вече е съгласен на разговори по меморандума