В индонезийски развлекателен парк голите гърди на статуи на русалки бяха „облечени“ със златни бюстиета. Администрацията на парка обясни стореното като защита на традиционните източни ценности.

Русалките с голи гърди са в парка Ancol Dreamland в Джакарта през последните 15 г., поради което внезапното решение за „нова мода“ в одеждите им изуми много хора. Има и предположения, че става дума за натиск отвън.

Но от управата на парка обясниха, че решили още преди година да прикрият „срамотиите“ на русалките. „Това е решение на управлението, няма никакъв натиск отвън“, каза пред Би Би Си Рика Ластари, представител на парка. Намираме се в процес на преформатиране в семеен парк за развлечения“.

Авторката на скулптурите Долороса Синага каза пред Би Би Си, че според нея администрацията на парка просто е лишила посетителите от възможността да се любуват на красотата на изкуството.

И посетители на парка са озадачени от новите одежди на статуите.

В миналото различни статуи са ставали обект на действия поради отношение на представители на консервативните среди. Например през 2016 г. по време на визита в Италия на иранския президент Хасан Рухани в музей в Рим прикрили „голите антични статуи“. В социалните мрежи иранци с ирония благодариха на Италия за „спасение на исляма“.

предишна статияНе искаме такова признание
следваща статияХладно време почти без валежи