Начало Водещи В битка срещу изменението на климата: Китай създава огромни площи нови гори

В битка срещу изменението на климата: Китай създава огромни площи нови гори

985

Китай ще засажда по 36 000 km2 нови гори годишно. С това четвъртата по големина държава в света цели да противодейства на въглеродните емисии и глобалното затопляне.

Голяма държава с мащабни проекти

До края на 2025 г. Китай има за цел да увеличи общата покривност на горите си до 24,1%.

От тази година страната, която разполага с площ то 9 596 961 квадратни километра и е първа по брой население в света, започва грандиозно залесяване. Идеята на властите е да се засаждат по 36 000 km2 нови гори годишно, съобщава Reuters. Това е повече от общата площ на Белгия, която разполага с 30,689 km2. Планът е залесяването да продължи до 2025 г.

Тези действия са пряко свързани с борбата срещу изменението на климата и защита на естествените местообитания, каза в петък висш служител на горското стопанство.

Засаждането на дървета е в основата на екологичните усилия на Китай в продължение на десетилетия и е основна част от плановете за намаляване на въглеродните емисии до нула до 2060 г.

Заместник-председателят на Държавната комисия по горите и пасищата заяви, че до 2035 г. качеството и стабилността на националните горски, пасищни, влажни и пустинни екосистеми ще бъдат цялостно подобрени.

Държавният служител не уточнява какъв тип дървета ще бъдат засадени, но в Плана се казва, че стратегията ще разчита отчасти на естествено залесяване, което предполага, че различни видове дървета ще бъдат засадени според местната среда.

След унищожаването на основните екосистеми от десетилетия на върховен икономически растеж, Китай обеща да създаде бариери за екологична сигурност и да защити до една четвърт от общата си територия от посегателства на хора.

„През следващите пет години страната ще разшири системата си от национални паркове, ще създаде коридори за облекчаване на фрагментацията на местообитанията и ще предприеме по-нататъшни мерки срещу незаконната търговия с диви животни“, заяви отговарящият за изготвянето на новия план.

Според проучване само Пекин ще трябва да засажда повече от 15 млн. дървета годишно, за да компенсира годишните въглеродни емисии.

За същия период от време Сингапур и Хонконг ще трябва да засаждат повече от 9 млн. дървета, докато Лондон ще трябва да засажда малко над 4 млн.

Трябва да се има предвид, че в районите, склонни към суша, горските и тревни ресурси на Китай са недостатъчни. Няколко пустини се намират в северната част на територията й. Сред тях са Гоби, Такламакан, Кумтаг, Цайдам и Ордос.

Изобретателният китайски народ оползотворява пустините

В Гоби, по време на годишния ритуал по сушене на реколтата от люти чушки, могат да се видят необичайни за средния европеец гледки. Всеки септември и октомври земеделците от региона Синдзян Уйгур прибират една пета от производството на люти чушки в световен мащаб и я простират там. Визуалният резултат е красив червен килим на хоризонта.

Местните се възползват от горещините и като си правят „пясъчни бани“.

Китай е известен с богатото си биоразнообразие

Територията на КНР обхваща умерени, субтропични и тропически зони. Китай е с голямо разнообразие от флора и фауна. В страната има общо 6266 вида гръбначни животни, от които едрите хищници са 500 вида, птиците-около 1258 вида, влечугите –376 вида, земноводните-284 вида, а рибите-3862 вида, които заемат 1/10 от общия брой в света. Освен това има 50 хиляди вида безгръбначни животни и 150 вида насекоми. Животното, което най-често се свързва с тази страна, е пандата. Обевена е за национално съкровище.

На китайска територия виреят повече от 27 хиляди вида растения. Едно от тях е водната лилия. На снимката долу е в двуцветен вариант.

Хората често бъркат водната лилия с лотоса, но това са различни цветя.

В Китай има още стени и горски степи, които активно се използват от фермерите като пасища. Там се намират и прочутите оризови полета. Те са разположени в южната част на страната, а в Югоизточен Китай растат насаждения от китайски камелия – световно известен чай.

Не се знае до кога биоразнообразието в Китай и не само, ще просъществува.

Изменението на климата е осезаемо

Ако не се предприемат бързи и адекватни мерки, в следващите десетилетия климатичните промени ще се засилят. Полярните ледени покривки се топят и морското равнище се покачва.

В някои региони екстремните метеорологични явления и дъждовете стават все по-често явление, докато в други се наблюдават екстремни горещи вълни и суши. Ако нищо не се промени ще ставаме свидетели на все по-чести наводнения и пожари.

Бездействието ще е пагубно.

предишна статияКак да понижим холестерола без лекарства
следваща статияПСЖ вече има готовност да продаде Мбапе