Начало Новини Върховният лидер на талибаните призова служителите си да загърбят различията си в...

Върховният лидер на талибаните призова служителите си да загърбят различията си в послание за Рамазан байрам

64
Върховният лидер на талибаните призова служителите си да загърбят различията си в послание за Рамазан байрам

Върховният лидер на талибаните Хибатула Ахундзада, който живее в уединение, призова служителите си да загърбят различията си и да служат добре на Афганистан, става ясно от изявление, публикувано днес преди празника Рамазан байрам, бележещ края на свещения месец рамазан, предаде Асошиейтед прес.

Обществено изразявано различие сред талибаните е рядкост, но някои високопоставени фигури показаха несъгласието си с някои решения на ръководството, включително и със забраните за образование на жените.

Ахундзада, ислямски учен, който почти не се появява публично, рядко напуска територията на талибаните в южната провинция Кандахар. Той и кръгът около него изиграха важна роля в налагането на ограничения върху жените и момичетата, което предизвика международно недоволство и изолира талибаните на световната сцена.

Днешното му послание беше разпространено на седем езика, включително на узбекски и туркменски, тъй като талибаните ухажват богатите на парични средства централноазиатски страни за инвестиции и легитимиране на властта си. То засяга дипломатическите отношения, икономиката, правосъдието, благотворителността и недостатъците на меритокрацията.

Ахундзада каза, че служителите на талибанската власт трябва „да живеят в братство помежду си и да избягват разногласията и егоизма“.

Той посочи, че войната срещу съветската инвазия и комунизма се е провалила поради разногласия сред талибаните и в резултат на това разделение те не са успели да приложат шериата в Афганистан.

Въпреки че спомена образованието, талибанският лидер не каза нищо за повторно отваряне на училищата и университетите за момичетата и жените.

Той не коментира и появилите се наскоро твърдения, че ще поднови наказанието с убиване с камъни на афганистански жени за прелюбодеяние. Това наказание беше прилагано преди това по време на първия период на управление на талибаните в края на 90-те години.

В днешното си съобщение Ахундзада каза, че сигурността не идва от това „да бъдеш твърд и да лъжеш повече; по-скоро сигурността е спазването на шериата и справедливостта“.

Хасан Абас, професор в Националния университет по отбрана във Вашингтон и автор на книгата „Завръщането на талибаните“, коментира, че посланието на Ахундзада звучи „до голяма степен разумно“ и е фокусирано върху въпроси на управлението и борбата с корупцията.

„Вярвам, че това послание е внимателно подготвено, за да разсее негативното впечатление, създадено от наскоро пуснат негов аудиозапис, в който той дава много догматично и регресивно послание, особено относно публичните наказания и правата на жените“, каза Абас пред Асошиейтед прес.

„Мисля, че това ново съобщение е предназначено и за контрол на нанесените щети“, добави той.

Междувременно днес, контролираният от талибаните Върховен съд съобщи, че шестима души, включително една жена, са били публично бичувани по обвинения в прелюбодеяние и содимия в източната провинция Логар.

Всеки от наказаните е получил между 25 и 39 удара, съобщи ДПА, позовавайки се на Върховния съд. Освен това трима от тях са били осъдени на една година затвор, а присъдите на останалите трима са по две години затвор.

Служители на съда и местни жители са наблюдавали бичуването, става ясно още от изявлението.

Завръщането на талибаните на власт в Афганистан доведе до повторно въвеждане на телесни наказания, включително екзекуция и бичуване, за различни престъпления като убийство, грабеж и изневяра.

Талибанските служители казват, че прилагането на шериата, или строгите ислямски закони, е от съществено значение за намаляване на престъпността и гарантиране на обществената безопасност.

предишна статияДипломатически скандал между Еквадор и Мексико
следваща статияВъзобновяват преговорите за прекратяване на огъня в Газа