Начало Водещи Възобновяват преговорите за прекратяване на огъня в Газа

Възобновяват преговорите за прекратяване на огъня в Газа

59
Газа бомбардировки

В Кайро се очаква да бъдат възобновени преговорите за прекратяване на огъня между Израел и палестинското движение „Хамас“ в ивицата Газа.

Според съобщения в медиите ръководителят на ЦРУ Уилям Бърнс ще пристигне в египетската столица Кайро за нови разговори, съобщава БНР. Той ще се срещне с ръководителя на „Мосад“ Давид Барнеа и с представители на Египет и Катар – двете страни посредници между Израел и Хамас.

Президентът на САЩ Джо Байдън е писал „до египетския президент и емира на Катар, за да ги информира за напредъка на преговорите и да поиска от тях да издействат Хамас да поеме ангажимент за споразумение и да го спазва“, заяви високопоставен представител на американското правителство, пожелал анонимност.

По-късно стана ясно, че делегация на „Хамас“, ръководена от заместник-лидера на групировката в ивицата Газа, Халил ал Хая, ще замине за Кайро утре за преговори за спиране на огъня в Газа покана на египетските посредници, съобщи организацията, цитирана от Ройтерс.

Групировката повтори исканията си, направени в предложение от 14 март преди гласуването на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която призова за спиране на огъня в ивицата Газа, на 25 март.

„Хамас“ иска споразумение, което ще сложи край на войната, изтегляне на израелските сили от Газа, връщане на разселените палестински жители и „сериозна“ сделка за размяна на палестински затворници срещу израелски заложници, държани в Газа, се казва в изявление на групировката.

Израел възнамерява да се бие до пълното унищожение на „Хамас“.

Смъртните случаи увеличават нарастващия международен натиск върху Израел заради начина, по който води войната и доведоха до призиви към страните да спрат да доставят на Израел оръжия.

Според последните данни, публикувани днес от палестинското Министерство на здравеопазването най-малко 33 137 палестинци са били убити и 75 815 ранени при военната офанзива на Израел срещу ивицата Газа от 7 октомври насам.

предишна статияВърховният лидер на талибаните призова служителите си да загърбят различията си в послание за Рамазан байрам
следваща статияУкрайна е в неизгодно положение след масираните руски атаки и недостигът на боеприпаси и войници