Иван Гешев
Иван Гешев

Кадровиците започнаха да гледат запис на изявлението на Иван Гешев от 15 май, когато той скъса оставката си и след това изрече израза „политически боклук“.Записът беше допуснат като доказателство по искането. След него започва разпит на Ясен Тодоров и Борислав Сарафов.

Предложението бе направено от главния прокурор Иван Гешев. Ще бъде изслушан и шефът на Следствието и зам.-главен прокурор – Борислав Боби Сарафов, като това бе прието с 11 гласа „за“ и 8 „против“. Двамата ще „изясняват емоционалното състояние на Иван Гешев“ във връзка с направения опит за атентат срещу него, както и в деня, в който е получил заплашителното писмо от Мечо Пух.

Ясен Тодоров ще помогне за изясняване на емоционалното състояние на Гешев на 14-ти май. Денят преди Иван Гешев да даде пресконференцията, на която заяви: „Време е да бъде изметен този политически боклук!“. Сарафов пък ще даде сведения за състоянието на главния прокурор в деня на изявлението му – 15 май.

„Във връзка с получаването на заплашителното писмо. Неговата защитна теза е, че той е бил под силно емоционално въздействие на всички обстоятелства: първо взрива, после заплашителното писмо. За да установи това си твърдение, поиска да бъде разпитан Ясен Тодоров. Затова предложих да бъде разпитан Борислав Сарафов, защото мисля, че той е разговарял с него и на 14-ти, и на 15-ти. Става въпрос за реплика от рода на: „и двамата ни пожертваха“. Дори не знам дали този запис е достоверен. Ако не го изслушаме в тази процедура, е да се направим, че г-н Сарафов не съществува. Затова поисках разпита на г-н Сарафов“, заяви Атанаска Дишева от Съдийската колегия.

Припомняме, че днес процедурата по първото искане за отстраняване на Гешев от дръжност беше прекратена, след като вносителите му го оттеглиха, без да обяснят мотивите си. Това искане бе за смяната на главния прокурор заради намесата му в разследването за взрива пред кортежа му на 1 май. Второто искане, което се гледа в момента от ВСС, е за отстраняване на Гешев заради думите му „политически боклук“.

предишна статияМоже ли един Радев да си изпусне нервите? Може, и още как
следваща статияЛидери на „Възраждане“ и социалисти на прием в руското посолство. Митрофанова пак размаха пръст