Начало Свят Вече трудно различаваме агресора и жертвата в Близкия Изток

Вече трудно различаваме агресора и жертвата в Близкия Изток

44
Бенямин Нетаняху
Снимка: БТА

Преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа продължават в Кайро с участието на радикалното палестинско движение „Хамас“. Израел заяви, че ще изпрати делегация, ако получи отговор на предложението за 40-дневно примирие. Лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания изрази готовност за цялостно споразумение за размяна на заложници срещу палестински затворници, пълно прекратяване на огъня и изтегляне на израелската армия от Газа.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху реагира остро и изтъкна, че така ще остане заплахата от палестинската групировка за Израел.

Десетки хиляди протестираха в Израел късно снощи, като призоваха за освобождаване на заложниците, държани от „Хамас“.

Същевременно израелското правителство реши да прекрати дейността на катарската телевизия „Ал Джазира“ в Израел. Правните екипи на телевизионната мрежа подготвят отговор срещу наложената мярка.

Гласуването на кабинета дойде, след като израелският парламент прие закон, позволяващ временно закриване в Израел на чуждестранни телевизионни оператори, считани за заплаха за националната сигурност по време на войната срещу палестинската организация „Хамас“ в Газа.

Войната на Израел в Газа е отнела живота на над 34 000 палестинци. 1200 израелци загинаха при атаката на Хамас на 7 октомври, а 253 души бяха похитени и станаха заложници на групировката. До момента в плен остават 129 души, като се предполага че най-малко 35 от тях са убити.

Припомняме, че през седемте месеца след шокиращото нападение на палестинското ислямистко движение „Хамас“ срещу Израел светът е свидетел на най-тежкия изблик на антисемитизъм след Втората световна война.

В САЩ се надигна вълна от пропалестински студентски протести, която се разпространи сред сред младите хора по света.

Колумбия и Боливия скъсаха дипломатическите си връзки с Израел, а държави като Йордания, Турция, Чили и Бахрейн предприеха дипломатически и икономически стъпки срещу страната.

Още новини от деня – четете тук