Начало Свят Великобритания ще има министър на самотата

Великобритания ще има министър на самотата

1148

Британският премиер Тереза Мей назначи министър, отговарящ за страдащите от самота. Идеята е да се оказва подкрепа на хората, които поради някаква причина са останали сами и са изолирани от обществото. Проблемът се оказва много сериозен и широкоразпространен.

Да си заобоколен от хора, а да се чувстваш сам – не просто усещане, а проблем, който засяга огромна част от населението на Великобритания. По данни на Червения кръст, повече от 9 милиона британци страдат от самота. Процент, който никак не е малък за население от 65 милиона, съобщава БНТ. И още по-стряскащата статистика – около 200 хиляди души не са разменили дори една дума с друг човек от повече от месец.

„В страна, в която живеят толкова много хора, звучи странно да се чувстваш самотен, но реалността е такава. 85% от младите хора в неравностойно положение са сами. Този проблем засяга и много възрастни, останали без роднини поради една или друга причина“, каза Тереза Мей.

С тези думи премиерът обясни решението си да разшири правомощията на министъра на спорта и гражданското общество. Сега към нейния ресор се прибавя и грижата за самотните хора.

„Самота – това е тъжната реалност на нашето съвремие. Това е проблем, който трябва да бъде решен и всички ние сме длъжни да помагаме на онези, които са попаднали в изолация“, каза Трейси Крауч, министър на спорта и гражданското общество.

Правителството ще отпуска субсидии на общините, с които например да бъдат отваряни центрове, в които да се събират възрастни хора, а доброволци ще посещават тези, които са трудноподвижни и не помагат да напускат домовете си.

предишна статияГришо излиза на 40 градуса срещу Рубльов
следваща статияВ планините ще бъде предимно слънчево, но все още ветровито