Новият кабинет бе гласуван
Новият кабинет бе гласуван Снимка: БТА

След два предсрочни парламентарни вота и близо година управление на служебното правителство България отново има редовен кабинет. Проевропейски и проатлантически. Избран трудно, с много компромиси, с голяма съпротива на проруските сили у нас. Денят беше исторически, белязан с горещи страсти в парламента при обсъждането на кабинета „Денков-Габриел“. Станахме свидетели на обидни квалификации, неприлични жестове и безпрецедентна демонстрация на политическа истерия от страна на държавния глава Румен Радев и „Възраждане“, които напуснаха залата преди клетвата на новите министри и химна.

Как премина днешният ден в парламента? Съставът на Министерския съвет беше приет със 131 гласа „за“. Кабинета подкрепиха  парламентарните групи на ПП-ДБ и ГЕРБ. Изненадите при гласуването бяха две – Делян Добрев от ГЕРБ се обяви „против“ правителството, като разкритикува „Промяната“, че били „жадни за власт“, а Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от ДПС пък гласуваха „за“. Те мотивираха вота си с това, че застават зад съдебната реформа.

Кандидатурата на кандидата за премиер акад. Николай Денков бе представена от Кирил Петков.

„България е страна, в която има много проблеми за решаване, но по-рядко говорим, че България е страна, пред която има много възможности. Аз съм убеден, че България е страна, която я чака светло бъдеще. Акад. Денков е скромен човек, който няма да чуете да се изтъква, той е учен с множество публикации в България и чужбина. Мария Габриел също допринася от години за развитието на България и Европа. Днес акад. Денков и Мария Габриел ми вдъхват доверие, че съединението е възможно и талантливите могат да работят заедно, за да изведат България напред“, каза Петков.

„Днес е денят, в който можем да сложим край на политическото безплодие. Днес е денят, в който можем да дадем надежда на българските граждани“, заяви от своя страна акад. Денков, който представи приоритетите на кабинета.

По думите му най-важното е да има адекватен бюджет за тази и следващата година. „Чакат ни много закони за борбата с корупцията и ПВУ. Трябват конституционни промени. За нас това е кауза. Ще внесем спешно редовен бюджет с до 3% дефицит, като се запазват социалните придобивки. Ще работим в тясна координация с НС и социалните партньори. Ще работим за присъединяване на България към Шенген още тази година. За това са нужни реформи на службите и засилване на граничния контрол. За да влезем в еврозоната в началото на 2024 година, ще приемем бюджет за 2023 г. и 2024 г. Ще проведем информационна кампания, която да успокои българските граждани и ще разссе всички фалшиви новини около приемането на еврото. Влизането в еврозоната е свързана и с борба с инфлацията и намаляване на цените на енергийните източници. Земеделието, образованието и иновациите ще станат основни приеоритети. Ще приемем законите, които ни забавят по плана за възстановяване. Всичко това ще се случи прозрачно и пред очите на цялото общество“, посочи акад. Денков.

Очаквано първи думата в дебатите взеха от „Възраждане“. Депутатът Николай Дренчев обяви, че акад. Денков нямал никакъв капацитет да е министър-председател, защото по негово време е разцъфтяла практиката с печатане на фалшиви дипломи и училищата са били превзети от НПО-та.

„Днес имаме съгласие, макар то да е крехко и трудно“, взе думата Деница Сачева от ГЕРБ.

„България е парламентарна република и е задължително да има работещ парламент и правителство. Не може повече държавата да се управлява от министри, които не са избрани от хората. Не може повече избраните от хората да се унищожават помежду си,

а неизбраните от никого да ръководят държавата. Да, най-вероятно ще има напрежение и критики. Да, това правителство между ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ ще доведе до отлив на избиратели, но трябва да успокоим политическите страсти и да работим за България“, подчерта Сачева.

От страна на „Има такъв народ“ (ИТН) думата взе Филип Станев, който заяви, че това правителство било „коалиция на лъжата и на ала-балата“.

„Това правителство ще изпира авторитети и нищо друго“, добави Гроздан Караджов от ИТН, който получи и забележка от председателстващия заседанието Росен Желязков заради показан неприличен жест.

Корнелия Нинова също атакува новия кабинет. По думите й бил роден “ еднорък и двуглав Франкенщайн“.

„Ние няма как да подкрепим този кабинет“, категорична бе Нинова, която направи и нововъведение в залата, като прочете информация от изкуствения интелект ChatGPT, след като е задала ключови думи България, мафия и корупция.

Любопитен момент по време на дебатите бе заяждането между БСП и „Взъраждане“, които спориха коя партия е истинската опозиция и защитава интересите на България. От „Възраждане“ обвиниха БСП, че са участвали в правителство с ПП-ДБ и са спомогнали за изнасянето на оръжие за Украйна. От БСП пък отговориха, че

„Възраждане“ са гласували с ГЕРБ и са подкрепили предложението за закупуване на нови американски изтребители.

„Бяха казани много неща от политиците. Повечето от тези изказвания бяха пълни с демагогия и неверна информация. В едно обаче всички бяха прави – българският народ е мъдър и ще отсъди правилно за това правителството“, отговори на всички критики кандидатът за премиер акад. Денков.

Редовният кабинет бе поздравен от председателя на ЕК Урсула Фон дер Лайен.

предишна статияКак Гешев и Радев избраха новото правителство?
следваща статияМоже ли един Радев да си изпусне нервите? Може, и още как