Начало Свят България започва издаването на шенгенски визи за руснаци

България започва издаването на шенгенски визи за руснаци

54
Москва, карантина, блокада

От 1 април започва издаването на шенгенски визи за руски граждани от страна на България. Процесът на обработка на заявленията ще се извършва от служители на консулските служби на българското посолство в Москва и генералното консулство в Санкт Петербург, според съобщение на посолството на България в Русия пред ТАСС.

Туристите ще могат да ползват краткосрочни национални визи тип C, валидни до 31 март 2024 г., за пътувания в България и до Румъния и Кипър. Дългосрочните визи D ще позволяват на руснаците да правят кратки пътувания в други държави от Шенгенското пространство.

Времето за чакане на опашката за подаване на заявление ще бъде същото като в другите държави от Шенген, поясни източникът на агенцията. На 31 декември 2023 г. Съветът на Европейския съюз въведе „частичен Шенген“ за България и Румъния.

За България и Румъния е очаквано присъединяването им към Шенгенското пространство от присъединяването на двете държави към Европейския съюз през 2007 г. Европейската комисия обяви готовността на двете страни за тази стъпка вече през 2011 г., но процесът беше блокиран от различни държави членки на ЕС за 12 години.

предишна статияАсен Василев: Няма да вдигаме данъците въпреки препоръките на МВФ
следваща статияЧленове на Българския туристически съюз инициират национална гражданска кампания във връзка с туристическите обекти в страната