Начало Пари Асен Василев: Няма да вдигаме данъците въпреки препоръките на МВФ

Асен Василев: Няма да вдигаме данъците въпреки препоръките на МВФ

44
Асен Василев
Асен Василев
Снимка: Архив

В Международния валутен фонд (МВФ) говорят за увеличаване на данъците през последните 20 години. Ние няма да увеличаваме данъците, заяви министърът на финансите в оставка Асен Василев.

Той отговори на забележката на ръководителя на мисията на МВФ Жан Франсоа Дофен, който посети страната и сподели, че една от препоръките към България ще бъде възстановяване на ставката на ДДС до нивата преди пандемията и връщане на всички до 20 процента.

ДДС е вече върнат на 20 процента, освен за ресторантьорите, посочи Василев, като добави, че това е препоръка и от Министерството на финансите.

Инфлацията спада бързо, със стойност от 3,3% този месец, което е по-ниско от референтната стойност необходима за присъединяването ни към еврозоната, сподели Василев, цитиран от БТА.

Той подчерта, че обикновено инфлацията се изчислява за последните 12 месеца.

Важното е кога ще постигнем средната стойност и тя ще падне под референтната стойност. Предвид нашите прогнози, това ще стане между юни и септември, каза министърът.

Спомена още, че редовният конвергентен доклад за всички държави се изготвя през юни.

Според споразумението с ЕК, ще изискаме допълнителен конвергентен доклад след като постигнем инфлационния критерий, за да можем да влезем в еврозоната през 2025 г., поясни Василев.

Отговорността за присъединяването ни към еврозоната зависи от покриване на критерия за инфлация, заяви министърът на въпрос относно включването ни в еврозоната на 1 януари 2025 г. или по-късно.

Относно преговорите за новото правителство и мандата за съставяне на кабинет, Василев отбеляза, че преговорите продължават в парламента и ще бъдат обявени в подходящ момент.

Не разкри конкретни детайли за имената на министрите или за своята бъдеща роля като финансов министър.

„Приоритетът ни в момента е изпълнението на новия кабинет“, добави той.

Министърът Василев взе участие в конференция на тема „Европейският път на България – присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства пред бизнеса“, организирана от Министерството на финансите.

Вижте повече икономически новини тук

предишна статияОт БНБ предупреждават за измами с телефонни обаждания от хора, представящи се за техни служители
следваща статияБългария започва издаването на шенгенски визи за руснаци