Българското национално радио излезе с позиция относно твърденията, че журналистът Петър Волгин разпространява руска пропаганда. Поради това през изминалата седмица оперната прима Александрина Пендачаска обяви, че напуска Обществения съвет на БНР, което всъщност даде и гласност на случая. След преглед радиото е решило да наложи дисциплинарно наказание на Волгин.

Ето и цялото изказване:

„Ръководството на Българското национално радио категорично се разграничава от всеки опит за провокиране на насилие и неговото оправдаване или одобрение, както и от всеки опит за дезинформация и разпространяване на фалшиви новини.

Категорично заявяваме, че всяко нарушаване на закона, професионалните стандарти и етичните норми в програмите и платформите на обществената медия ще бъде санкционирано. Същевременно няма да бъде допуснато вмешателство в работата на журналистите в общественото радио, в това число сваляне от ефир на водещи под външно давление. Подобни решения ще се вземат само след задълбочен анализ и професионален диалог.

Програмният съвет на БНР разгледа изданието на предаването „Политически НЕкоректно“ с водещ Петър Волгин, излъчено на 10 април в ефира на програма „Хоризонт“. Програмният съвет единодушно реши, че с действията си г-н Волгин е нарушил Правилника за редакционната дейност на БНР и Етичния кодекс на служителите на БНР. В резултат на това, на г-н Петър Волгин е наложено дисциплинарно наказание съгласно трудовото законодателство.“

 

предишна статияИдеално време за създаване на домашен уют за една зодия
следваща статияЗащо се прозяваме и заразно ли е това?