Начало Водещи Близкият изток е в пламъци: Какво знаем за кризата в Червено море

Близкият изток е в пламъци: Какво знаем за кризата в Червено море

144
Червено море кораби
Американски бойни кораби преминават през протока Баб ел Мандеб на 9 август 2023 година. Снимка: АП/БТА

На 7 октомври бойци на „Хамас“ започнаха кървава атака срещу Израел, която уби почти 1200 души и отведе стотици други в Ивицата Газа като затворници. Почти три месеца по-късно масовото военно отмъщение, което предприе Израел отеква в региона с експлозии в Ливан и бунтовници от Йемен, атакуващи кораби в Червено море.

Междувременно западните държави изливат военна помощ в Израел, като същевременно се опитват да защитят морската търговия, но по този начин рискуват конфронтация с Иран.

Какво точно се случва?

Израелските сили все още водят ожесточени битки за контрол над ивицата Газа в мисия, целяща унищожаването на Хамас. Войските вече са окупирали голяма част от северната територия на анклава, а в последните седмици засилват военните операции на юг.

Цели квартали на гъсто населения град Газа са изравнени със земята в следствие на интензивния израелски обстрел, ракетни атаки и въздушни удари. Контролираното от Хамас Министерство на здравеопазването твърди, че повече от 22 300 души са били убити. Според ООН – 1,9 милиона души са били разселени.

При посещение на фронтовата линия израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви:

„Усещането, че скоро ще спрем, е погрешно. Без категорична победа няма да можем да живеем в Близкия изток“, каза той.

Докато сухопътната война в Газа се в разгара си, Хамас и неговите съюзници все повече се стремят да изнесат конфликта на по-широка сцена, за да окажат натиск върху Израел.

Северният фронт

Във вторник взрив избухна в офис в Дахие, южно предградие на ливанската столица Бейрут на 130 километра от границата с Израел. Хамас потвърди, че един от най-високопоставените лидери на движението Салех ал Арури е бил убит при удара.

Правителствени служители в Йерусалим отказаха да потвърдят, че израелските сили стоят зад убийството, като същевременно го представиха като „хирургически удар срещу ръководството на Хамас“ и настояха, че не е нападение срещу самия Ливан, въпреки предупреждението на временния министър-председател на Ливан Наджиб Микати, че инцидентът рискува да въвлече страната му в широка регионална война.

Напрежението между Израел и Ливан нарасна през последните седмици, като бойци, лоялни на шиитската ислямистка въоръжена групировка Хизбула, контролираща южната част на страната, изстреляха стотици ракети през границата. Заедно с Хамас, Хизбула е част от ръководената от Иран „Ос на съпротивата“, която има за цел да унищожи държавата Израел.

В изявление, публикувано във вторник, външното министерство на Иран заяви, че смъртта на ал-Арури, само ще насърчи съпротивата срещу Израел не само в палестинските територии, но и в Близкия изток. В дългоочаквана реч в сряда вечерта лидерът на Хизбула Хасан Насрала осъди убийството, но не обяви военен отговор.

Червено море кипи

От месеци насам моряците, плаващи през тесния пролив Баб-ел-Мандеб, който свързва Европа с Азия, са изправени пред нарастваща заплаха от удари с дронове, ракетни атаки и дори отвличания от подкрепяните от Иран бунтовници хуси, действащи край бреговете на Йемен.

Хусите са шиитска въоръжена група, подкрепяна от Иран в йеменската гражданска война срещу Саудитска Арабия и нейните съюзници. Те настояват, че ударите са насочени само към плавателни съдове свързани с Израел, в опит да се окаже натиск върху него да прекрати войната в Газа. Въпреки това натовареният търговски път от Суецкия канал през Червено море стана свидетел на десетки инциденти с търговски кораби, и това принуди западните нации да се намесят.

През уикенда Военноморските сили на САЩ съобщиха, че са прихванали две противокорабни ракети и са потопили три лодки, превозващи хуси, опитващи се да отвлекат контейнеровоз. Датският корабен гигант Maersk заяви във вторник, че ще „преустанови всички транзити през Червено море до второ нареждане“, след като редица други превозвачи направиха същото.

В сряда хусите са атакували контейнеровоз, пътуващ за Израел, съобщи военния говорител на групировката Яхя Сареа. „Всяко нападение на САЩ няма да мине без отговор или наказание“, добави той.

„Разумното решение на тази криза е да се преминава през нос „Добра надежда“. Но това ще удължи плаването с до две седмици, ще струва с над £1 милион по-скъпо, и има допълнителен риск от пиратство, особено в Западна Африка“, смята Марко Форджионе, генерален директор в Института за износ и международна търговия.

Но въпреки че „има смущения“ и „разбираема нервност относно преминаването по тези маршрути, търговията продължава да тече, отбелязва Джон Стауперт, старши мениджър в Международната камара по корабоплаване. „Основен фактор, допринасящ за това, е наличието на военни ресурси, които да защитават корабоплаването от подобни атаки“, добави той.

„Въздействието от атаките, особено повишаването на цените, което засяга потребителите, ще се види „през следващите няколко седмици“, обяснява Форджионе.

Пазарите на петрол и газ също рискуват да получат удар – цената на суровия петрол Brent се повиши с 3% до 78,22 долара за барел в сряда. Почти 10% от петрола и 7% от световния газ текат през Червено море.

Западният отговор

В сряда вечерта САЩ, Австралия, Бахрейн, Белгия, Канада, Дания, Германия, Италия, Япония, Холандия, Нова Зеландия и Обединеното кралство издадоха съвместно изявление с ултиматум. В него те нарекоха атаките на хусите „незаконни, неприемливи и дълбоко дестабилизиращи“.

„Ние призоваваме за незабавно прекратяване на тези незаконни атаки и освобождаване на незаконно задържаните плавателни съдове и екипажи. Хусите ще носят отговорността за последствията, ако продължат да застрашават живота, световната икономика и свободния търговски поток в критичните водни пътища в региона “, се казва в изявлението.

В Лондон изказаха предположение, че ако се стигне до въздушни удари срещу хусите – те ще бъдат водени от САЩ с Обединеното кралство като партньор, като може да се включат и други нации. Париж не обмисля въздушни удари. Позицията на страната е да се придържа към самозащита .

Иран се очертава като заплаха

Усилията на Иран да използва своите пълномощници, както срещу Израел, така и срещу Запада изглежда, са в ход и конфликтът вече провали дългоочакваното споразумение за сигурност между Израел и Саудитска Арабия.

„От 1979 г. Иран провежда асиметричен прокси тероризъм, при който се опитва да прокара своите външнополитически цели

предишна статияКак точно ще усмирите егото на Пеевски с един съпредседателски пост!?
следваща статияАлександър Везенков за втора поредна година е „Спортист №1 на България“